Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'We weten helemaal niet zo goed wat een burn-out precies is'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We weten helemaal niet zo goed wat een burn-out precies is'

Steeds meer mensen hebben burn-outklachten, blijkt uit nieuw rapport van TNO. Maar over wat een burn-out nou eigenlijk is, is nog veel onduidelijk.

Gaan we echt richting een burn-out-'epidemie'?

Het rapport over welzijn op de werkvloer wordt in de media breed opgepakt, en dan vooral de groeiende cijfers van het aantal burn-outklachten bij werknemers. In 2007 zei nog ruim 11% van de werknemers daar last van te hebben, in 2017 was dat 16%. Een burn-out-epidemie, kopten sommige kranten.

Discussie over wat een burn-out is

Maar is daar echt sprake van? Psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC ziet vooral een grote kloof tussen wat we vaak over burn-outs denken en wat er wetenschappelijk onderbouwd is, vertelt hij in Nieuws en Co. Zelfs over een definitie van een burn-out is in de wetenschap nog veel discussie. "Er is heel veel wat we niet weten, en we zijn heel snel geneigd om daar angstig en fatalistisch over te doen."

Veel meer onderzoek nodig

Niet dat Vinkers denkt dat het allemaal wel meevalt: "Mensen hebben echt reële en erge klachten, en het is echt zo dat heel veel mensen lijden. En het kost de Nederlandse maatschappij miljarden."

Maar volgens de psychiater is er veel meer diepgravend onderzoek nodig naar het fenomeen, zodat we erachter kunnen komen hoe we mensen met deze klachten het beste kunnen behandelen. "De mensen die er echt last van hebben, die help je er niet mee door te zeggen dat we weten wat het is. Die help je door te zeggen: we weten juist níet wat het is, en laten we samen kijken wat het wél is en zo die mensen beter helpen."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie