Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Rijdt een elektrische auto binnenkort 1,6 miljoen kilometer op één batterij?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijdt een elektrische auto binnenkort 1,6 miljoen kilometer op één batterij?

[NTR] Een lithium-ion batterij die 1,6 miljoen kilometer meegaat in een elektrische auto, en dan nog maar 10% van zijn capaciteit heeft verloren. Volgens wetenschappers is het binnenkort mogelijk.

Ze beschrijven de nieuwe batterij in het vakblad Journal of the Electrochemical Society. De techneuten zijn verbonden aan autoproducent Tesla, maar laten weten alle specificaties van de batterij openbaar te maken. Op die manier zou de 'miljoen mijl-batterij' ook in de elektrische auto's van andere fabrikanten toegepast moeten kunnen worden.

Tachtig jaar rijden

Je rijdt natuurlijk niet zomaar 1,6 miljoen kilometer. Als je 20.000 kilometer per jaar rijdt, doe je er 80 jaar over. De nieuwe batterijen zijn dan ook vooral bedoeld voor toekomstige zelfrijdende taxi's, of voor langeafstandsvervoer met elektrische vrachtwagens.

Elektrisch rijden komt op stoom

Batterijen worden goedkoper, lichter en krachtiger en een elektrische motor is een stuk efficiënter dan een verbrandingsmotor. Voor expert Auke Hoekstra lijdt het geen twijfel: de toekomst is elektrisch.

Sommige mensen bouwen zelfs hun oude benzine- of dieselauto om tot elektrische auto. De Fransman Aymeric Libeau maakt het mogelijk voor 8500 euro.

In de studie van de wetenschappers gaat het vooral over de levensduur van de batterij. Dat staat los van de actieradius, oftewel het aantal kilometers dat je met een volle batterij kunt rijden voordat je weer moet opladen.

Grootspraak of realistische voorspelling?

Tesla-topman Elon Musk had in april al beloofd dat de batterijen in zijn auto's een miljoen mijl zouden meegaan, een ruime verdubbeling van wat de fabrikant nu belooft. Destijds leek dat wel erg rooskleurig, maar de nieuwe studie wijst toch wel degelijk in die richting.

Tanken we in 2030 nog benzine? NPO Focus zocht het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie