Wetenschap & Techniek
NOS

Is de baby in de buik te klein, of gewoon klein? Nieuwe meting maakt dat duidelijk

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de baby in de buik te klein, of gewoon klein? Nieuwe meting maakt dat duidelijk

Jaarlijks worden in Nederland zo'n 160.000 kinderen geboren. De kleinste 10 procent daarvan, 16.000 baby's, wordt vaak al na 38 weken zwangerschap ter wereld gebracht. Nu blijkt dat die aanpak slechts nodig is voor ongeveer een kwart van deze groep. Daarom is er een nieuwe meting ontwikkeld.

De boosdoener is in die kwart van de gevallen een slecht functionerende placenta. Een speciale variant van de echo, de Doppler-meting, maakt het mogelijk om te bepalen of de placenta van een relatief kleine baby in de baarmoeder goed functioneert.

Op die manier kunnen artsen vaststellen of een kleine baby extra aandacht nodig heeft. Dat blijkt uit een nieuwe studie die het Amsterdam UMC en het UMC Groningen hebben uitgevoerd in samenwerking met zeventien Nederlandse ziekenhuizen.

'Lang niet altijd nodig'

Het onderzoek, waar 690 vrouwen aan meededen, is verschenen in het wetenschappelijke blad British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

"De Dopplers worden voor deze afweging nog niet overal routinematig gebruikt", vertelt Wessel Ganzevoort, gynaecoloog en hoofdonderzoeker van de studie.

"Artsen weten vaak niet of ze deze meting wel moeten gebruiken, en wat ze moeten doen met de afwijkende resultaten. Zwangere vrouwen met kleine baby's worden daardoor vaak vroeg ingeleid, terwijl dat lang niet altijd nodig is".

Gewoon klein

Driekwart van de kleinste baby's heeft namelijk een genetische aanleg voor een kleinere lichaamslengte en maakt verder een gezonde ontwikkeling door. De gezonde kleine baby's hebben minder monitoring nodig en kunnen geboren worden vanaf 40 weken zwangerschap.

"De richtlijn is er nog niet op aangepast, want dat gaat niet zo snel. maar ik verwacht dat veel ziekenhuizen, zeker de ziekenhuizen die met de studie hebben meegedaan, dit ook gaan implementeren", besluit Ganzevoort.

NOS Radio 1 Journaal 6 februari 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie