Wetenschap & Techniek
NTR

Wil je afvallen? Eet harde dingen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil je afvallen? Eet harde dingen

Langzaam eten is gezonder, dat weten we allemaal wel. Toch schrokken we vaak in no time ons bord leeg. Janet van den Boer, die onlangs promoveerde aan de Wageningen Universiteit, onderzocht wat we kunnen doen om minder snel te gaan eten.

Lekenpraatje

Vooral voor mensen die willen afvallen kan langzamer eten een uitkomst zijn, vertelt Van den Boer in nachtprogramma Focus. “Als je je eetsnelheid verlaagt, geef je je lichaam de kans om te registreren wat er allemaal binnenkomt. Daardoor zit je ook eerder vol en eet je uiteindelijk minder.”

Microfoontje in je oor

Toch is het volgens Van den Boer nog helemaal niet zo eenvoudig om langzamer te gaan eten. Ze onderzocht de eetsnelheid van een groep proefpersonen, door te meten hoe snel die een lunch naar binnen werkten. Ook ontwikkelde ze samen met collega’s een apparaatje dat via een microfoontje in je oor registreert wanneer je aan het kauwen bent. Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun eetgedrag, zegt Van den Boer, en zo’n apparaatje kan daar verandering in brengen.

Sinaasappels of een sapje

Wat volgens de onderzoeker ook belangrijk is, is het verschil tussen ‘fast food’ en ‘slow food’. Sommige voedingsmiddelen, zoals dranken, tik je zo naar binnen. Maar probeer maar eens honderd gram rijstwafels te eten – dat is hard werken. Doordat het bij zoiets meer tijd kost om het binnen te krijgen, heeft je lichaam meer de kans om te registreren wat er binnenkomt, legt Van den Boer uit. Als voorbeeld noemt ze een glas sinaasappelsap: “Dat is zo weg en je hebt geen benul van wat er allemaal binnenkomt. Maar als je vier of vijf hele sinaasappels moet eten, ben je je bewust van iedere hap die er binnenkomt.”

Liever harde dan zachte broodjes

Eet als je wilt afvallen dus vooral ‘moeilijke’ dingen: rauwe in plaats van gekookte wortels, een lapje vlees in plaats van gehakt, en geen zachte broodjes maar harde. En hoe zit het met snoep? Liever harde zuurtjes dan winegums, als het aan Van den Boer ligt. “Maar ik weet niet wat de tandarts daarvan zegt.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie