Wetenschap & Techniek

Rode Duivels maken Belgische wegen gevaarlijk

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Duivels maken Belgische wegen gevaarlijk

[NTR] Als straks aan het eind van de middag de Rode Duivels klaar zijn met hun wedstrijd tegen Ierland, mijd dan maar liever de Belgische wegen. Het aantal ongevallen ligt er dan waarschijnlijk zo’n 50 procent hoger dan normaal.

Die voorspelling volgt uit een analyse die het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) eerder losliet op de verkeersstatistieken van het WK Voetbal van 2014. Een uur na een wedstrijd van het Belgisch elftal lag het aantal ongevallen met gewonden toen zo’n 50 procent hoger dan op dezelfde dagen in 2010 en 2013. Ook vóór de wedstrijden van de Rode Duivels steeg het aantal ongevallen met lichamelijk letsel, namelijk met 20 procent.

Tijdens de wedstrijden – als een flink deel van het land voor de buis of in het stadion zit – lag het aantal ongevallen dan weer duidelijk lager, maar dat was niet voldoende om het hogere aantal ongevallen voor en na de wedstrijd te compenseren.

Glaasje te veel

Een belangrijke oorzaak van de ongevallen is drank. In 8,5 procent van de gevallen was er drank is het spel bij een ongeval rond een wedstrijd, terwijl dat op een gemiddelde dag in 2014 voor 6,4 procent van de ongelukken gold.

Vergelijkbare cijfers voor andere landen zijn voor zover bekend niet voorhanden. Wel loopt er moment een vergelijkende studie tussen zeventien Europese landen naar de sociale acceptatie van drank in het verkeer. De Belgische politie is sinds het begin van het EK in ieder geval begonnen met strengere alcoholcontroles.

Stef Willems, woordvoerder van het BIVV was te gast bij Nieuws en Co om meer te vertellen over dit onderzoek.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie