Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Satellietsysteem Galileo doet het weer en dit is wat jij daarvan merkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Satellietsysteem Galileo doet het weer en dit is wat jij daarvan merkt

Een paar decennia werk, dertig satellieten en al meer dan negen miljard euro. Dat is wat het Europese navigatiesysteem Galileo tot nu toe al gekost heeft. Toch is er regelmatig wat mis mee; is het niet een satelliet die uit z’n baan vliegt, dan is het wel een technisch mankement. Het systeem lag al sinds afgelopen vrijdag plat, maar sinds gisteren is het weer operationeel. Zo vertelden journalist van techplatform Tweakers Tijs Hofmans en hoogleraar Astrodynamica en Ruimtemissies van de TU Delft Pieter Visser in De Nieuws BV.

"Je hebt het meteen door hè, dat ie het weer doet," begint Hofmans zijn verhaal. "Europa wilde een eigen systeem, om niet afhankelijk te zijn van het Amerikaanse GPS. De gemiddelde consument merkt er in de praktijk niets van, veel telefoons en andere navigatiesystemen kunnen zowel op Galileo als op GPS werken."

Hoogleraar Visser vult aan: "Galileo kan heel veel wat GPS ook kan, en kan het soms zelfs beter. GPS bestaat al veel langer, en Europa heeft dus van die ontwikkeling kunnen leren. Daardoor kan Galileo nóg preciezer zijn."

Galileo is niet alleen een satellietnavigatiesysteem

Dat het satellietnavigatiesysteem gebruikt wordt in de auto of voor Google Maps op je telefoon, kunnen veel mensen zich wel voorstellen. Maar het systeem kan meer, legt Visser uit: "Aardkorstbewegingen kunnen er heel nauwkeurig mee in kaart gebracht worden, tot op de millimeter nauwkeurig. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld aardbevingsgebieden, omdat je op die manier beter kan voorspellen wat een aardbeving aan kan richten."

Op die manier kunnen die gegevens ook gebruikt worden voor de inrichting van infrastructuur en waar bepaalde gebouwen komen te staan.

Slecht imago

Hofmans is wat minder enthousiast over het project Galileo: "Het is veel duurder uitgevallen dat de bedoeling was en het heeft allemaal veel langer geduurd." Maar Galileo doet het weer! "Nou, ik word er niet warm of koud van," zegt Hofmans, "ik vind het heel raar dat het zes dagen heeft geduurd voordat het weer werkte, dat kan echt niet. Dat je er in de praktijk niet zo veel last van hebt, doet daar weinig aan af. Ik vermoed niet dat er heel veel schade is veroorzaakt, maar de impact is nog onduidelijk. Het is in ieder geval slecht voor het imago."

Satelietsysteem Galileo lamgelegd: "Zonder GPS zou het een chaos zijn"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie