Politiek
EO

Techprins Constantijn staat achter operatie Beethoven: 'ASML behouden heel belangrijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Techprins Constantijn staat achter operatie Beethoven: 'ASML behouden heel belangrijk'

Prins Constantijn van Oranje, die zich met Techleap inzet voor de Nederlandse techsector, snapt dat het kabinet alles op alles zet om chipmachinemaker ASML in Nederland te houden. "Als ASML ergens anders investeert, is dat een negatief signaal naar alle andere buitenlandse investeerders", zegt hij in Geld in je leven.

Waarom luidt prins Constantijn de noodklok over de Nederlandse techsector? (6 maart 2024) - Geld of je leven

Vandaag werd bekend dat het kabinet achter de schermen een geheime operatie op touw heeft gezet om het Veldhovense bedrijf in Nederland te laten uitbreiden. Deze operatie, bijgenaamd 'Beethoven', is erop gericht om het vestigingsklimaat van Nederland te verbeteren. Demissionair premier Rutte zou er persoonlijk bij betrokken zijn, werd vandaag bekend. De top van ASML zegt wel in Nederland te willen uitbreiden, maar is kritisch op dat vestigingsklimaat. Zo is het afschaffen van de expatregeling een doorn in het oog van topman Peter Wennink, omdat ASML veel technisch talent uit het buitenland werft.

Constantijn gelooft niet dat ASML echt zou vertrekken. "Wat ASML gebouwd heeft in Veldhoven, gaan ze niet snel weghalen. Bovendien zit er een hele keten van toeleveranciers aan vast die ook niet zo snel verplaatst", zegt hij. Uitbreiden in het buitenland zou echter wel een optie kunnen zijn: "Ieder bedrijf overweegt waar je het best mensen aan kunt trekken, waar je het best kunt groeien en afspraken kunt maken met overheden. Je wil zekerheden hebben", zegt hij.

Andere landen kunnen die zekerheden misschien beter bieden. Op een techconferentie die vandaag wordt georganiseerd door Techleap, zei ASML-topman Wennink vandaag dat 'overal de rode loper wordt uitgerold' voor het bedrijf.

Signaal

Als ASML er echt voor kiest om in het buitenland uit te breiden, heeft dat negatieve gevolgen voor Nederland, stelt Constantijn: "Het is een signaal naar alle andere buitenlandse investeerders die iets willen met de techsector: er is blijkbaar een reden dat het grootste techbedrijf van Europa niet langer in Nederland wil investeren."

Bovendien trekt ASML mensen naar Nederland: "Als je zo’n bedrijf hebt en er komen allemaal toeleveranciers naartoe, dan trek je dus de belangrijkste tech-ondernemers naar Nederland. Dat is een verduurzaming van je verdienmodel."

Constantijn is overigens niet betrokken bij operatie Beethoven. "Techleap is voor scale-ups. Dat niveau is ASML wel ontstegen."

Prins Constantijn over ASML en de Nederlandse techsector

Ster advertentie
Ster advertentie