Wetenschap & Techniek
NTR

Robots gaan onze banen overnemen, maar hoe zit dat met kunst?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Robots gaan onze banen overnemen, maar hoe zit dat met kunst?

Mensen zijn steeds meer bezig met het bouwen van sociale robots, maar zijn mensen wel sociaal naar robots toe? Met deze vraag in gedachten begon engineer en kunstenaar Edwin Dertien aan een liefdadigheids- en kunstproject. In Focus vertelt Edwin alles over de relatie tussen kunst en robotica.

Bejaardentehuis voor Furby's

Edwin bouwde een soort bejaardentehuis voor Furby's, de populaire speelgoed-mechanica uit de jaren '90, omdat hij medelijden heeft met de manier waarop de beestjes door de nieuwe generatie aan de kant worden gezet. Edwin: "Het doel van het project is om de 1998-generatie Furby's die op zolder weg liggen te roesten een goede oudedagsvoorziening te geven."

Doormiddel van een wirwar aan bedrading kunnen de Furby's gezellig met elkaar kletsen op hun oude dag. Edwin sleutelt aan hun ingewanden en programmeert ze opnieuw. Furby’s die echt niet meer te redden zijn functioneren als een soort orgaandonor: hun werkende onderdelen offeren ze op aan hun mede-Furby’s die deze nog wel kunnen gebruiken.

Oproep: Doneer je Furby

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je kunt je Furby doneren door te mailen naar: Furbies (at) edwindertien.nl (vervang at door @)

De robotisering is volop aan de gang

Een Furby voorzien van een plezierig pensioen is bij lange na niet de enige bezigheid van Edwin Dertien. Hij is niet alleen een opmerkelijk kunstenaar, maar ook engineer en docent Creative Technology in Twente. Hij bouwt robots voor kunst, voor de lol, maar hij bouwt ook functionele robots met zijn studenten. Robottechnologie maakt het uitvoeren van hele diverse taken mogelijk, maar waar houden de kwaliteiten op? Edwin is van mening dat vrijwel alle banen al geautomatiseerd zijn of binnenkort gaan worden. De robotisering is volop aan de gang.

Quote

Journalisten zijn eigenlijk ook allang overbodig

Edwin Dertien

Een aantal weken geleden, tijdens de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, stelde Elon Musk, de baas van Tesla, dat Artificial Intelligence in de toekomst bijna alle banen gaat overnemen. Hij gelooft dat kunstenaars als enige niet vervangbaar zullen zijn door mechanica.

"Journalisten zijn eigenlijk ook allang overbodig", zegt Edwin pontificaal in het gezicht van presentator Mirthe, die journalistiek heeft gestudeerd en erg beteuterd kijkt. Het ziet er voor journalisten dus niet erg rooskleurig uit. Gelukkig zit er ook nog een voordeel aan deze radicale robotisering van de wereld om ons heen: gekke robotkunst, zoals een bejaardentehuis voor onze harige Furby-vrienden.

Focus

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur op NPO Radio 1. En wanneer je maar wilt in de podcasts Focus Wetenschap en Lezen in het Donker

Ster advertentie
Ster advertentie