Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe weet je of je lijdt aan slaapapneu?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weet je of je lijdt aan slaapapneu?

Mensen die aan slaapapneu lijden, leven daar vaak jaren mee zonder het te weten. De stap om (met vaak vage klachten) naar de huisarts te gaan is groot. Toch hebben volgens onderzoek tussen de twee en vier procent van alle volwassenen apneu. Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen ging op onderzoek uit.

Symptomen

De klachten die ontstaan bij apneu worden vaak onterecht toegeschreven aan andere aandoeningen. Het gaat dan om ernstige vermoeidheid, stemmingswisselingen of humeurig zijn. Maar ook hartproblemen, een hoge bloeddruk en diabetes kunnen het gevolg zijn van apneu. Veel huisartsen vinden het moeilijk deze ziekte te diagnosticeren omdat de symptomen zo onduidelijk zijn.

Slaaponderzoek

Maar hoe weet je zeker dat je apneu hebt? Anne ontdekte dat je om daar achter te komen een slaaponderzoek moet doen. Ze moest daarvoor een nacht gekoppeld worden aan een kastje op haar buik. Daaruit kwamen draden en banden die werden vastgeplakt aan verschillende lichaamsdelen. Zo wordt het verloop van de slaap geregistreerd.

Na die nacht moest Anne een vragenlijst invullen en haar slaap een cijfer geven. Ze moest bijvoorbeeld de vragen beantwoorden of ze uit bed is geweest en of ze nachtmerries heeft gehad. Dat helpt om inzicht te krijgen in de klachten. Ook als je zelf het idee hebt dat je goed geslapen hebt, kan je apneu hebben. Veel mensen zijn zich er bijvoorbeeld niet van bewust dat hun adem 's nachts stokt.

De uitslag

Anne kon opgelucht zijn over de uitslag van het onderzoek. Ze kreeg van longarts en slaapexpert Reinier de Groot te horen dat ze in ieder geval niet aan apneu lijdt. Uit het onderzoek is wel gebleken dat er in de REM-slaap, de diepe slaapfase die belangrijk is voor een goede gezondheid, twee hypopneus zijn geweest. Dat zijn korte ademstilstanden van tien seconden. Hypopneus zijn normaal omdat de spierspanning in de REM-slaap afneemt.

Volgens de De Groot denken veel mensen dat ze slecht slapen omdat smartwatches of fitbits dat aangeven. In de meeste gevallen is er dan helemaal niks aan de hand omdat die apparaten geen slaapritmes kunnen registreren. De partners van mensen met apneu moeten volgens hem vooral goed opletten, zij zijn vaak de enigen die het snurken opvalt. Nu duurt het nog gemiddeld zeven jaar voor de extreme snurkers naar de dokter stappen en dat zou niet hoeven.

Luister hier naar de reportages van Anne van der Veen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5

Waarom is slapen belangrijk? Lees het op op NPO Focus.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie