Wetenschap & Techniek
MAX

Is geo-engineering de oplossing voor het klimaatprobleem?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is geo-engineering de oplossing voor het klimaatprobleem?

De aarde warmt op, daar zijn de meeste wetenschappers het wel over eens. Klimaatdoelen worden gesteld en ook burgers proberen de opwarming tegen te gaan. We letten steeds meer op onze ecologische voetafdruk. Maar er zijn ook wetenschappers bezig met ‘geo-engineering’. Is dit de oplossing om het klimaatvraagstuk op te lossen? In Villa VdB vertelt Laura Bergshoef van het NRC Handelsblad hierover.

“Geo-engineering is een vorm van wetenschap waarbij er wordt geprobeerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan.” Sinds de jaren’60 bestaat het wetenschapsveld en sindsdien langzaam aan steeds populairder geworden. “Het is geen taboe meer, wetenschappers nemen dit terrein serieus.”

Zelf vindt Bergshoef dat geo-engineering meer een plan B moet zijn en dat we ons vooral moeten focussen om zelf de opwarming van de aarde tegen te gaan. “Maar het is al goed dat hier naar onderzoek wordt gedaan.”

“Door wolken glanzender te maken kunnen wolken meer licht reflecteren, waardoor het bijvoorbeeld koeler wordt,” vertelt Bergshoef in de uitzending. “Door onbemande vliegtuigen de stratosfeer in te schieten kunnen we dit realiseren. Zij brengen dan de deeltjes in de lucht.” Ook wordt er gesproken over tienduizend satellieten de lucht in te schieten met schermen en schilden om de warmte tegen te houden. “Toch is dat nog maar de vraag dat gaat gebeuren.”

Benieuwd naar het fragment? Luister het hieronder terug?

Is Geo-engineering de oplossing voor het klimaatprobleem?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie