Wetenschap & Techniek

Seks met een robot, moeten we dat willen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks met een robot, moeten we dat willen?

[NTR] Robotseks, dat spreekt nogal tot de verbeelding. Toch zijn we niet ver af van machines die in de toekomst aan seksuele behoeften van mensen kunnen voldoen. Toch is niet iedereen enthousiast over de mogelijkheden. In Londen begint vandaag een conferentie over robotseks.

Nog een weekje en dan is het Kerstmis, het feest van het lekkere eten en het samenzijn met geliefden. Uit eerder onderzoek bleek echter al dat de meeste relaties op de klippen lopen tijdens de feestdagen. Wat moeten we met die mensen die plotseling alleen zijn tijdens de feestdagen? Wellicht dat robots een oplossing kunnen bieden.

Het bedrijf True Companion wil seksrobots op de markt brengen. Zij stellen dat hun robots eenzaamheid bij mensen weg kunnen nemen. Zouden robots dan een uitkomst kunnen bieden voor mensen die plotseling alleen zijn met kerst? En is het überhaupt wel een goed idee om een persoonlijke relatie aan te gaan met een robot? Lambèr Royakkers, hoofddocent ethiek van de techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, is kritisch.

Omgangsvormen

Volgens Royakkers zijn de meeste sprekers op het congres voorstanders van seksrobots, waardoor de negatieve effecten onderbelicht blijven. Zo bestaat de kans dat je een bepaalde omgangsvorm met de robot gaat ontwikkelen en deze manier ook gebruikt in je omgang met andere mensen. Een ander punt is dat menselijke waarden onder druk worden gezet.

Een robot kan zo geprogrammeerd worden dat hij alles doet wat jij wil. Willen wij dat wel? Dergelijke keuzen bepalen hoe we als mensen met elkaar omgaan, aldus de ethicus.

Royakkers vertelde in Nieuws en Co meer over zijn bezwaren:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie