Wetenschap & Techniek
NTR

Apollo-Sojoez: hoe twee vijanden elkaar in de ruimte de hand schudden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apollo-Sojoez: hoe twee vijanden elkaar in de ruimte de hand schudden

Amerika en de Sovjet-Unie kwamen 45 jaar geleden samen in de ruimte. Deze bijzondere ruimtemissie begon op 15 juli 1975, toen de Sojoez en de Apollo gelanceerd werden. Focus blikt met ruimtevaartdeskundige Piet Smolders terug op deze belangrijke gebeurtenis.

Piet Smolders in Focus

Sterrenstad

Piet Smolders, ruimtevaartjournalist sinds jaar en dag, deed indertijd verslag van deze missie. Een maand voor de lancering was hij in Rusland, in Sterrenstad, het kosmonauten trainingscentrum. "De Russen kondigden van tevoren nooit lanceringen aan. We wisten niet waar Bajkonoer lag, niet waar Sterrenstad lag."

Smolders: "Een paar journalisten werden een maand van tevoren naar Sterrenstad gebracht in een geblindeerde bus, vanuit het centrum van Moskou. Ik schoof onderweg het gordijntje een beetje opzij, daardoor kon ik de bordjes lezen. Toen zag ik de verschillende plaatsen voorbijkomen tot en met Sterrenstad. Toen wist ik waar Sterrenstad lag." Sterrenstad ligt ten noordoosten van Moskou.

Quote

Voor mij was het zo bijzonder

Piet Smolders

"Ik vond het verschrikkelijk spannend. Ik was al jaren bezig uit te vogelen hoe het allemaal zat met de Russische ruimtevaart. In 1970 had ik voor het eerst de kosmonauten ontmoet en vijf jaar later mocht ik voor mij het heilige der heilige betreden."

Piet Smolders

Het Apollo Sojoez testproject

Het Apollo-Sojoez testproject was een bijzondere samenkomst tussen twee vijanden in de ruimte. Op 15 juli 1975, lanceerde de Russen het Sojoez ruimteschip vanaf het kosmodroom Bajkonoer. Een aantal uur later werd er een Amerikaanse Apollo raket gelanceerd vanaf het John F. kennedy space center in Florida.

1975 de Koude Oorlog was nog in volle gang. Dat maakte de samenkomst van Russen en Amerikanen bijzonder. "Dat vind ik nog steeds bijzonder, als je ziet dat er nu nog steeds boycots over en weer zijn tussen die grootmachten."

Op 222 kilometer hoogte handen schudden

Smolders: "Ondanks het feit dat de Sojoez en de Apollo een heel andere historie hadden en er technisch heel veel puzzels moesten worden gelegd om het allemaal voor elkaar te krijgen, werkten zij prima samen."

Twee dagen na de lancering koppelden de twee ruimteschepen aan elkaar en werden de handen tussen de Russische kosmonauten en de Amerikaanse astronauten geschud, op 222 kilometer hoogte. Het werd het allereerste samenwerkingsproject in de ruimte tussen Amerika en de Sovjet-Unie.

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie