Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Van studentenproject tot eerste autobouwer van zonneauto's ter wereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van studentenproject tot eerste autobouwer van zonneauto's ter wereld

Het Helmondse bedrijf Lightyear heeft 40 miljoen euro investeringskapitaal binnengehaald en kan beginnen met de productie van de eerste auto's op zonne-energie. Directeur Lex Hoefsloot hoopt hiermee de automarkt op zijn kop te gaan zetten, vertelt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Als student deed Hoefsloot met een team van de TU Eindhoven mee aan de World Solar Challenge. Nu staat hij voor een nieuwe challenge: het bouwen van de eerste 120 personenauto's die volledig op zonne-energie rijden.

Primeur

En dat is een primeur: "We zijn eerste bedrijf in de wereld dat al echt over kan gaan tot de productie van personenauto's. Er zit ook bedrijf in Duitsland en in de VS, maar die zijn nog niet zo ver."

Eind dit jaar moeten de eerste auto’s al aan de klanten geleverd worden. Ook komt er een nieuw prototype met veel verbeteringen. "Hiermee willen we aantonen dat de auto op een enkele batterijlading 725 kilometer kan rijden."

Binnenkant Lightyear auto. "Zonder poespas

Investering

Volgens Hoefsloot is de tijd rijp voor een zonne-auto en dat laten ook de investeerders zien. Vooral familiefondsen en Nederlandse investeerders pompen geld in het bedrijf. "In de markt is er ontzettend veel interesse om te investeren in duurzame bedrijven."

Doordat de traditionele vervuilende auto op zijn retour is, is het risicoprofiel om te investeren in nieuwe bedrijven rechtgetrokken. Hoefsloot: "Het speelveld is gelijk getrokken. Nieuwe fabrikanten hebben net zoveel kans om tot de productie van een elektrische wagen te komen."

Lightyear heeft de afgelopen tijd vooral ingezet op het verbeteren van de technologie van de wagen. Om te overleven in de markt moet je een product maken dat onmiskenbaar beter is, denkt Hoefsloot.

Video niet beschikbaar

Beursgang

De eerste auto's kosten door de hoge ontwikkelingskosten rond de 150.000 euro. Uiteindelijk is de ambitie van Hoefsloot om auto's te gaan produceren die voor de consument interessant zijn. Daar zijn nog miljarden euro's voor nodig en een beursgang is voor hem niet ondenkbaar. "Stap voor stap. Eerst bewijzen dat we een voorsprong hebben."

Lex Hoefsloot over de eerste zonneauto ter wereld die daadwerkelijk in productie gaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie