Wetenschap & Techniek

Wat is 'The Green Village' op de TU Delft Campus?

foto: TU Delft
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is 'The Green Village' op de TU Delft Campus?

NPO Radio 1 gaat samen met luisteraars en experts op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Een week lang maken verschillende programma’s radio vanuit de NPO Radio 1 Klimaatstudio, die op de TU Delft Campus staat. En die plek is niet zomaar gekozen, daar bevindt zich namelijk een bijzonder project: The Green Village.

Openluchtlaboratorium

The Green Village is een openluchtlaboratorium met huizen, kantoren en straten. Een gewone wijk, zou je denken. Maar in The Green Village wordt geëxperimenteerd met het verduurzamen van onze samenleving. Dat is hier een stuk makkelijker dan in een 'gewone' wijk. Deze locatie heeft namelijk één groot voordeel: het is regelluw. Gebouwen en straten hoeven dus niet te voldoen aan alle voorschriften die normaal gesproken gelden. Alle ruimte dus voor onderwijsinstellingen, overheden en ondernemingen om ontwerpen uit te proberen die anders niet zomaar getest kunnen worden.

Zo zijn er anno 2022 nog een aantal jaren '70 woningen neergezet. De woningen uit deze periode zijn niet duurzaam en worden normaal gesproken dan ook niet meer gebouwd. Maar door hier een uitzondering op te maken in The Green Village, kan voor dit type woningen naar een betaalbare, gebruiksvriendelijke manier om te verduurzamen worden gezocht.

Sommige innovaties zijn wat kleiner van formaat, zoals de P&WC (Plassen & Wassen Combinatie). Je raadt het misschien al, maar deze uitvinding combineert een urinoir met een fontein. Op die manier wordt het water waarmee je na een bezoekje aan het toilet je handen wast, vervolgens weer gebruikt om de wc mee te spoelen. En zo bespaar je heel wat water.

Door middel van dit soort experimenten wordt in Delft een antwoord gezocht op vragen als: hoe houden we gebouwen aangenaam en koel? Hoe zetten we de daken van onze steden in voor de energietransitie? Hoe zorg je voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zonder warmteverlies?

Uitzending bijwonen

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar The Green Village en wil je graag aanwezig zijn bij een van de uitzendingen op deze locatie? Meld je dan snel aan via onderstaande link!

Meld je aan via deze link


Wil je meer lezen over The Green Village en de experimenten die daar worden uitgevoerd? Neem dan hier een kijkje op de website.

foto: TU Delft

Van maandag 31 oktober tot en met zaterdag 5 november strijkt de Klimaatstudio neer in The Green Village op de TU Delft

NPO Radio 1 Klimaatstudio

In de NPO Radio 1 Klimaatstudio gingen we samen met jou op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Van 31 oktober tot en met 5 november hoorde je verschillende uitzendingen vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Meer informatie vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie