Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Unieke databank brengt vegetatie over de hele wereld in kaart

foto: National Park Servicefoto: National Park Service
  1. Nieuwschevron right
  2. Unieke databank brengt vegetatie over de hele wereld in kaart

Ga er maar aan staan: 1,1 miljoen kleine gebiedjes onderzoeken en alle plant-, gras- en boomsoorten in kaart brengen. Biologen en ecologen volbrachten het, en creëerden daarmee de database sPlot. Milieubioloog Peter van Bodegom vertelt wat voor kennis dat oplevert.

Unieke databank brengt vegetatie over de hele wereld in kaart

De database geeft op een zeer gedetailleerd niveau overzicht van de samenstelling van verschillende soorten planten en bomen in een gebied. Wisten we dat niet al lang? Nee, gek genoeg. "Andere databases kijken veelal naar individuele soorten", zegt Van Bodegom, "Wij hebben gekeken welke soorten met welke soorten samen voorkomen."

Nauwelijks invloed van het klimaat

En dat leverde een verrassend resultaat op: "We hebben gebieden over de hele wereld onderzocht, we hadden effecten van het wereldwijde klimaat verwacht. Maar we ontdekten dat lokale effecten een veel belangrijkere rol spelen".

Dat betekent niet dat het klimaat geen rol speelt. In warme, droge gebieden krijg je een woestijn, in vochtige gebieden een oerwoud. Maar als je binnen die gebieden kijkt, dan blijken de lokale effecten veel belangrijker. Sterker: in de database vind je eigenlijk nauwelijks effecten van het klimaat terug.

Veel belangrijker is of ergens brand is geweest, en of een gebied begraasd wordt. Van groot belang is ook de bodemvruchtbaarheid. "De vruchtbaarheid van de bodem bepaalt voor een flink deel welke type planten je er aantreft", aldus Van Bodegom.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie