Wetenschap & Techniek

Maak kennis met onze eerste vrouwelijke hoogleraar sportgeschiedenis

foto: USAG- Humphreysfoto: USAG- Humphreys
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak kennis met onze eerste vrouwelijke hoogleraar sportgeschiedenis

Behalve wanneer het met kinderen te maken heeft, is de overgrote meerderheid van Nederlandse hoogleraren nog altijd een man (In 2015 nog voor 83 procent). Maar er is hoop: in een tijd waarin je amper vrouwelijke sportcommentatoren op tv ziet, levert de Radboud Universiteit Nijmegen met Marjet Derks de eerste Nederlandse hoogleraar sportgeschiedenis met een permanente aanstelling.

Luister naar het interview met Derks bij Nieuws en Co:

Volgens Derks bestaan er nog veel romantische clichés rond sport. Zo is het een grote misvatting dat sportclubs ideaal zijn om minderheden in samenleving te doen integreren. "Dat is een denkbeeld waar politici nog vaak mee uitpakken," zegt Derks. "Het is niet helemaal uit de lucht gegrepen, maar sportclubs zijn ook plaatsen waarin veel (on)bewuste sociale uitsluitingsmechanismes optreden. In het verleden deden sommige sportclubs zelfs aan ballotage om te kijken of ze mensen er bij wilden of niet."

En ook nu nog zijn er amper clubs waarin alle sociale lagen van een samenleving vertegenwoordigd zijn. Derks: "Een niet te onderschatten factor hierbij is de sociaal-culturele barrière, waardoor mensen op voorhand al geen zin hebben om lid te worden. En hoewel hockey een goed voorbeeld is van een sport met een elitair imago, kent voetbal bijvoorbeeld eveneens sterke uitsluitingsmechanismes."

Toch wil Derks benadrukken dat ook bij sport weinig in steen gebeiteld staat. Zo zijn er de bekende voorbeelden van minderheden die door de omgeving geaccepteerd worden, omdat ze zo goed zijn in hun sport (maar helaas ook vaak op hun anders zijn worden afgerekend wanneer ze het minder goed doen).

Hoewel boksen en voetbal de laatste sporten waren die meisjes links lieten liggen, kennen ook zij momenteel een groeiende populariteit onder vrouwen. Derks: "Die veranderingen en uitzonderingen zijn voor mij zeer interessant, juist omdat ze beleidsmedewerkers kunnen helpen om op een effectieve manier vastgeroeste patronen in een samenleving te doorbreken."

Derks was eerder ook al te gast in de Sportzomer, waar ze sprak over:

Het belang van de vrouwelijke Nederlandse topsporters bij de voorbije Olympische Spelen.

Het belang van de Paralympische Spelen voor gehandicapte sporters

Dit artikel is een verkorte versie van een artikel verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis Van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie