Wetenschap & Techniek

Experts voorspellen 250 miljoen corona-gevallen in Afrika

NTR
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Experts voorspellen 250 miljoen corona-gevallen in Afrika

Terwijl in Nederland en de rest van Europa langzaamaan maatregelen worden versoepeld, dreigt het coronavirus vooral in armere landen een regelrechte ramp te worden. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie houden rekening met zo'n 250 miljoen besmettingen in Afrika in het eerste jaar, met mogelijk 190.000 doden.

{podcast audio="127237" caption="Bij een pandemie is perfectie de vijand van het goede"}

Deze schattingen geven aan dat het virus zich wellicht minder snel over het Afrikaanse continent zal verspreiden, maar daar waarschijnlijk wel langer zal blijven rondwaren, mogelijk meerdere jaren. Bovendien heeft de Afrikaanse gezondheidszorg vaak niet het niveau van de Westerse of Aziatische gezondheidszorg.

Veel landen zullen dan ook de grootste moeite krijgen om de effecten van de pandemie het hoofd te bieden, verwachten de onderzoekers, tenzij verdere stappen worden gezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Mauritaniƫ, de Seychellen en Equitoriaal-Guinea zullen procentueel de hardste klappen krijgen, schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal.

Beperkte zorgcapaciteit

In totaal houden de WHO-experts rekening met 37 tot 44 miljoen Afrikanen met symptomen in het eerste jaar. Daarvan zouden ongeveer 5 miljoen in het ziekenhuis terecht kunnen komen, waarvan 150.000 met ernstige symptomen.

Een flink deel van de toch al beperkte ziekenhuiscapiteit gaat in Afrika op aan de behandeling van andere levensbedreigende aandoeningen, zoals aids, tuberculose, malaria en ondervoeding. Dat zal de impact van de corona-crisis alleen maar erger maken, waarschuwen de experts. Bovendien zal een deel van de opnamen nodig zijn op plekken waar de gezondheidszorg het minst ontwikkeld is.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie