Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Doet je mobiel het binnenkort vijf dagen op een lading?

foto: freesvgfoto: freesvg
  1. Nieuwschevron right
  2. Doet je mobiel het binnenkort vijf dagen op een lading?

Een telefoonbatterij die het niet een of twee dagen, maar wel vijf dagen volhoudt op een enkele lading. Een nieuw type batterij, de lithium-zwavelbatterij, zou het op termijn wel eens mogelijk kunnen maken.

Australische wetenschappers hebben een batterij ontwikkeld met een vijf keer zo grote capaciteit als de conventionele lithium-ionbatterij, schrijven ze in Science Advances. De nieuwe batterij heeft na 200 keer laden nog steeds een efficiƫntie van 99%. Dat moet kunnen leiden tot veel goedkopere batterijen met een hogere capaciteit, niet alleen voor elektrische auto's of telefoons, maar ook om duurzame energie in op te slaan.

Die hoge capaciteit van de lithium-zwavelbatterij was tot voor kort meteen ook de achilleshiel: de elektrode in de batterij was er simpelweg niet tegen bestand. De zwavelelektrode zet tijdens de laadcyclus tot wel 78% uit, acht keer zoveel als een elektrode in een lithium-ionbatterij.

Om dat probleem op te lossen, hebben de wetenschappers de elektrode meer ruimte gegeven om uit te zetten en in te krimpen. Ook voegden ze een polymeer toe, om de verschillende delen in de batterij bij elkaar te houden.

Alomtegenwoordig en goedkoop

Een groot voordeel is dat zwavel ruim voorhanden is op aarde, en bovendien heel goedkoop is. Dat zou de prijs van batterijen flink omlaag moeten brengen.

De wetenschappers gaan nu prototypes van de nieuwe batterij ontwikkelen, met als doel ergens de komende jaren een commercieel product op de markt te brengen.

Nobelprijs voor batterij die iedereen in z'n broekzak heeft

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie