Wetenschap & Techniek

Amersfoort wil niet wijken voor allesvernietigende plant

foto: ntrfoto: ntr
  1. Nieuwschevron right
  2. Amersfoort wil niet wijken voor allesvernietigende plant

[NTR] De gemeente Amersfoort is een actie gestart om een exotische plant te bestrijden: de destructieve Japanse duizendknoop. Christel Tijhuis, projectmanager groen bij de gemeente Amersfoort, vertelt hierover in Nieuws en Co.

Amersfoort wil niet wijken voor agressieve woekerplant

De Japanse duizendknoop wordt gezien als een invasieve exoot. Dit is een plant- of diersoort die uit een ander deel van de wereld is gekomen en zich in zijn nieuwe land wel heel erg goed kan aarden. De duizendknoop in het bijzonder is in 1850 geïntroduceerd door een man die in Japan op zoek was gegaan naar snoezige tuinplantjes.

Exotische soorten zoals de duizendknoop kunnen voor grote problemen zorgen: ze verdringen bijvoorbeeld inheemse soorten als ze in hun nieuwe omgeving te goed gedijen. Dit komt vaak door gebrek aan natuurlijke vijanden.

De talenten van de duizendknoop

De duizendknoop is een ongelofelijk sterke en efficiënte plant die meerdere centimeters per dag groeit, in zon en schaduw, en zich dwars door asfalt en funderingen heen beukt. Hij vormt daarmee niet alleen een gevaar voor de biodiversiteit, maar maakt ook ondergrondse infrastructuur kapot: rioleringen, fundamenten en bedradingen blijven niet gespaard.

Amersfoort in de aanval

De gemeente Amersfoort probeert de bewoners bewust te maken van het probleem, voordat de duizendknoop zoals in Engeland de huizen binnendringt. Er zijn duizenden flyers uitgedeeld waarin de bewoners worden opgeroepen melding te maken van gespotte duizendknopen. Als de mensen het willen, komt de gemeente de plant dan in het najaar bij hen bestrijden.

Lees meer over exoten op de Kennis van Nu!

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie