Wetenschap & Techniek

Chronische pijn bestrijden met onderhuidse elektroden

foto: PlacidWayfoto: PlacidWay
  1. Nieuwschevron right
  2. Chronische pijn bestrijden met onderhuidse elektroden

[NTR] Chronische pijn, pijn die minstens drie maanden aanhoudt, is vaak heel moeilijk te behandelen. Maar er is nieuwe hoop voor mensen die lijden aan chronische pijn veroorzaakt door een zenuwbeschadiging. De StimRouter biedt verlichting. Wetenschapsredacteur Gerda Bosman vertelde over dit apparaatje bij Nieuws en Co (Radio 1).

Neurochirurg Erkan Kurt van het Radboud UMC had de primeur. Hij implanteerde de eerste StimRouter in Europa. Dit apparaatje stimuleert met een onderhuidse elektrode de kapotte zenuw die de chronische pijn veroorzaakt. De stroomtoevoer wordt draadloos van buitenaf geregeld. De patiënt kan daarbij zelf bepalen wanneer hij of zij het apparaatje aanzet.

Tekst loopt door onder plaatje

De StimRouter. Credit: Bioness

De eerste resultaten zijn erg positief. Een vrouw met chronische pijn door een zenuwbeschadiging aan haar hand is ook zonder stimulatie langer van haar pijn af. De tweede patiënt wordt binnenkort geïmplanteerd. Niet iedereen met chronische pijn komt overigens in aanmerking voor zo’n StimRouter. Er moet echt niets anders werken en het is belangrijk dat de pijn erg lokaal is.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie