Wetenschap & Techniek

Nieuwe theorie voor zwaartekracht zet donkere materie bij oud vuil

foto: De Kennis van Nufoto: De Kennis van Nu
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe theorie voor zwaartekracht zet donkere materie bij oud vuil

[NTR] Eindelijk is het zo ver! Afgelopen nacht om 02.00 uur zette Erik Verlinde zijn paper online. In dit langverwachte artikel – 50 pagina's waar hij zes jaar aan werkte – komt hij met een alternatieve theorie voor de zwaartekracht.

Sterrenkundige Vincent Icke reageerde vanmorgen al op het nieuws:

{audiofile audio="60539" caption="'Als de theorie klopt, is het echt feest'" }

Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde publiceerde een eerste artikel over het onderwerp in 2010 en ontving de Spinozapremie om de theorie verder uit te bouwen. Nu is er dus het vervolg. In zijn nieuwe verhaal ontdekken we dat het universum vol zit met informatie en dat zwaartekracht een daaruit voortvloeiend verschijnsel is dat anders werkt dan we tot nu toe dachten.

Newton en Einstein zaten niet fout

Donkere materie is voor de theoretisch natuurkundige slechts een verzinsel om het vreemde gedrag van zichtbare materie op grote schaal te verklaren, een lapmiddel. Hoewel Newton en Einstein niet fout zijn, gaan ze volgens de wetenschapper niet ver genoeg; op echt grote schaal heb je Verlinde nodig. De hele theorie uitleggen, is ingewikkeld, maar een van de dingen die uit Verlindes theorie rollen is dat er een soort extra elastische zwaartekracht moet zijn.

Erik Verlinde is vanmiddag rond 16.30 uur te gast bij Nieuws en Co op NPO Radio 1. Daarnaast schuift wetenschapsjournalist George van Hal aan. Zijn boek over het werk van Erik Verlinde komt later in november uit.

Verlinde legt zijn theorie uit in een video van de UvA:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie