Wetenschap & Techniek
MAX

CO2 uit de lucht halen: een greep uit de meest effectieve methoden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. CO2 uit de lucht halen: een greep uit de meest effectieve methoden

De provincie Limburg wil de komende jaren 3500 hectare bos bijplanten. Niet alleen om leuke wandelingen te maken, maar ook om koolstofdioxide uit de lucht te halen. Dat is nodig: CO2 bedreigt ons klimaat en de strijd om CO2 uit de lucht te halen is in volle gang. David Vermaas is universitair hoofddocent aan de TU Delft en is expert op het gebied van het afvangen van CO2. Hij kent methoden die nog effectiever zijn in het gevecht tegen CO2 dan die oude vertrouwde boom.

De boom is een goede manier om CO2 op te slaan, stelt Vermaas. "De natuurlijke manier waarop bossen CO2 opslaan werkt natuurlijk al eeuwen lang. Hoe meer bos je hebt, hoe meer CO2 er uit de lucht wordt gehaald." Toch zijn er wel kanttekeningen bij die goede oude boom te plaatsen, want het kost veel ruimte: "We willen ook nog andere dingen doen met ons land".

Water en mineralen in de strijd tegen CO2 in de lucht

Recent onderzoek van kennisinstituut Deltares laat zien dat het mineraal olivijn geschikt is voor de opslag van CO2. "Er is op de aarde nog veel olivijn beschikbaar, dat zou je kunnen vermalen en dan kan het CO2 opnemen." Naar een andere manier van het vangen van CO2 doet Vermaas zelf onderzoek aan de TU Delft: het onttrekken van CO2 uit water. "Het is makkelijker om CO2 uit water te halen dan uit de lucht, de concentratie CO2 in het water is namelijk 150 keer hoger".

Quote

"Het is makkelijker om CO2 uit water te halen dan uit de lucht"

David Vermaas, TU Delft

De beste uitstoot is géén uitstoot

Toch is en blijft de makkelijkste methode om CO2 uit de lucht te halen een vermindering van de uitstoot. "Voor vrij veel dingen kun je direct duurzame elektriciteit gebruiken, dus als je dat kan doen is het ook altijd goedkoper.", zegt Vermaas. Helemaal geen uitstoot is niet mogelijk: 20% van de uitstoot zal nodig blijven om onder andere de nodige plastics te produceren. Ook intercontinentale vluchten zullen een aandeel blijven houden in de beperkte uitstoot, denkt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie