Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Hoe maak je gezonde voeding net zo lekker als ongezonde?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je gezonde voeding net zo lekker als ongezonde?

De menselijke smaak laat zich vrij makkelijk in de luren leggen. Da's goed nieuws, want zo kun je gezonder eten net zo lekker maken als de ongezonde variant. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, legt het uit.

Het blijft wonderlijk hoe makkelijk de mens zich laat bedotten. Neem een slok rode limonade en vervolgens een slok gele, en je vindt de rode zoeter. Terwijl in beide drankjes precies evenveel suiker zit. En een donkerrood drankje vind je dan weer zoeter dan een lichtrood drankje.

Opmerkelijk misschien, maar wel handig. Want gewapend met deze kennis kun je gezondere voeding net zo lekker maken als de ongezondere variant, aldus Seidell. Maak een geel drankje rood, en je kunt met minder suiker toe, terwijl mensen het net zo lekker vinden.

Handig combineren

Daarnaast beïnvloeden smaken elkaar ook nog eens. Cola is bijvoorbeeld bijna even zuur als maagzuur, maar dat merk je nauwelijks door de enorme hoeveelheid suiker die erin zit. Het zuur maskeert het zoet, en het zoet maskeert het zuur.

Ook die kennis kun je toepassen om de gezondheid van mensen te bevorderen. "In de horeca bijvoorbeeld wordt steeds meer met kruiden gewerkt, zodat je minder zout nodig hebt. Het product wordt dan gezonder, terwijl het nog even lekker is", aldus Seidell.

Geen wondermiddel

Met deze technieken kun je het gehalte aan suiker en zout weliswaar iets terugschroeven, je zult nog steeds een flinke hoeveelheid nodig hebben. "Afgelopen eeuw heeft voedingsindustrie er keihard aan gewerkt om voeding zo onweerstaanbaar lekker mogelijk te maken. Dat zouden we eigenlijk niet meer moeten doen. Eigenlijk zouden we fabrikanten moeten vragen om producten minder lekker te maken."

Seidell realiseert zich maar al te goed dat je zoiets van een fabrikant niet kunt verwachten. Daarom is hij voorstander van goede regulering door de overheid, zoals bijvoorbeeld een bovengrens aan de hoeveelheid suiker die in een product mag zitten. Ja, daar wordt een product minder lekker van. Maar dat kun je dan weer compenseren door het een andere kleur te geven of door smaken te combineren.

Kijkje in de keuken

Gaat u mee, de keuken in? Deze week besteden we in Nieuws en Co aandacht aan interessante vragen over ons eten en drinken. Vragen waarvan je het antwoord niet één twee drie zou verwachten. Deze week elke middag om 16.20 uur.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie