Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Plannen voor een dorp op de maan: 'Heel groots en poëtisch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plannen voor een dorp op de maan: 'Heel groots en poëtisch'

Een dorp op de maan vanuit waar wetenschappers onderzoek kunnen doen of op zoek kunnen naar delfstoffen. "De plannen zijn heel groots en meeslepend", zegt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De lancering, vorige week, van de onbemande maanraket Artemis, is het begin van een nieuwe periode, denkt Gimbrère. Ze vertelt dat de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, uiteindelijk een maandorp wil bouwen. Het moet een "hele vredige maatschappij" worden.

Welke vorm die krijgt, is nog onduidelijk. Het kan gaan om een basis óm de maan, of er bovenop. Het doel, dat is wel duidelijk. "Het idee is inderdaad dat mensen daar kunnen gaan settelen. De astronauten van het Apollo-programma zijn er niet langer dan een paar dagen geweest en het idee is nu wel: we willen daar eigenlijk gewoon altijd mensen hebben." Bijvoorbeeld voor om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, om op zoek te gaan naar grondstoffen of om te kijken wat er nog meer mogelijk is. "De plannen zijn heel groots en poëtisch."

Boog om de maan

Nog even over de datum: de volgende missie staat al gepland. De Artemis II moet in 2025 naar de ruimte gaan. Die zal, legt Gimbrère uit, met bemanning en al met een boog om de maan vliegen. De ESA presenteert morgen een nieuw team van zes astronauten dat hiervoor in aanmerking komt. De missie dáárna zal daadwerkelijk landen op de maan, maar wanneer dat is, dat is nog onduidelijk.

"Die missie wordt gewoon weer een korte, zoals de Apollo-missies", verwacht de wetenschapsjournalist. "Maar langzaam maar zeker zullen daar dingen naartoe gebracht worden om een kleine basis te bouwen." Het gaat stukje bij beetje. "Dat moet er in stapjes naartoe worden gebracht en die astronauten worden gewoon opgeleid om dat daar eigenlijk in elkaar te zetten."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie