Wetenschap & Techniek

Hoe mens en vogel samen naar honing speuren

foto: BBSRCfoto: BBSRC
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe mens en vogel samen naar honing speuren

[NTR] Het was al bekend dat de grote honingspeurder met mensen kan samenwerken, maar onderzoekers hebben nu een nieuw detail ontdekt: de vogel wijst mensen de weg naar honingkolven die zij niet zelfstandig kunnen openbreken. Mensen kunnen dit wel en laten voor de vogels restjes honing en bijenwas achter. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat deze vogels ook een specifieke menselijke roep kunnen herkennen.

De onderzoekers hebben dit getest door opnames te maken van de specifieke roep en twee andere geluiden ter controle. Bij de specifieke roep werd de kans twee keer zo groot dat de mensen hulp kregen van de honingspeurder dan bij een willekeurige roep. Ook werd de kans veel groter dat de bijenkolf dan daadwerkelijk werd onthuld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze vorm van samenwerking tussen vogel en mens is uniek omdat er geen vorm van training of dwang nodig is geweest voor een resultaat. Een ander voorbeeld: dolfijnen die scholen vis in onze visnetten drijven om zo zelf meer vissen te kunnen vangen. De onderzoekers willen nu graag weten of ook dolfijnen reageren op speciale lokroepen, zoals de oude Romeinen al dachten.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie