Wetenschap & Techniek
NTR

'Het is bijna ongelooflijk dat iemand dat wilde doen'

foto: Focusfoto: Focus
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is bijna ongelooflijk dat iemand dat wilde doen'

De allereerste ruimtewandeling ooit en de man die het aandurfde om uit een ruimteschip te stappen: Aleksej Leonov. Nu 55 jaar later blikt Focus met ruimtevaartjournalist Piet Smolders terug op deze historische gebeurtenis.

Video niet beschikbaar

Het werd een historische wandeling van twaalf minuten. Ruimtevaartjournalist Piet Smolders volgde jarenlang de Russische Ruimtevaart van heel dichtbij, werd vrienden met astronaut Aleksej Leonov en ontdekte informatie die de Russen krampachtig geheim probeerde te houden.

Piet Smolders

Piet Smolders (1940) is een Nederlands journalist die zich in de ruimtevaart heeft gespecialiseerd. Met name op het gebied van de Russische ruimtevaart geldt hij als de expert in Nederland. Hij is schrijver van meer dan 20 boeken over de ruimtevaart en onderscheiden met de Joeri Gagarin medaille van de ruimtevaart federatie van de Sovjet-Unie.

De Neil Armstrong van de Sovjet-Unie

We gaan terug in de tijd: 18 maart 1965 was de allereerste ruimtewandeling. Smolders maakte het destijds mee als verslaggever: "Het was nog nooit vertoond, dat iemand in een ruimtepak buiten een ruimteschip ging zweven. Het was geweldig dapper. Als je erover nadenkt is het bijna ongelooflijk dat iemand dat wilde doen. En ook kon doen, in die redelijk primitieve omstandigheden nog."

"Het was op tv, er waren live televisiebeelden, een beetje vaag was het en zwart-wit, maar goed te zien. Ik was 24 jaar en zat volop in verslaggeving."

Quote

Ik vond de Russische kant zo interessant omdat zoveel geheim was

Piet Smolders

Aleksej Leonov

Het was een bijzondere Russische ruimtemissie. De naam Leonov gonsde over de wereld, maar ook door het hoofd van Smolders. De journalist heeft Leonov meerdere keren ontmoet. "Ik was nog piepjong. Vond ik heel erg spannend, maar deed het toch. Het interview ging in het Engels, alleen sprak Leonov praktisch nog geen Engels."

Luister de uitzending van Focus terug en hoor wat Piet Smolders allemaal te weten kwam via Leonov.

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie