Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Primeur: neefje van haai in de natuur losgelaten

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Primeur: neefje van haai in de natuur losgelaten

De stekelrog is een bedreigde vis in de Nederlandse wateren. Voor het eerst in de geschiedenis worden deze maand in het aquarium opgekweekte stekelroggen uitgezet in de Oosterschelde. Zo begrijpen we de zandkleurige platvis straks beter en kunnen we hem helpen te overleven.

De stekelrog wordt hooguit een meter lang en kwam vroeger veel voor in de Noordzee, net als zijn neefje de haai. Tegenwoordig wordt hij ernstig bedreigd door bodemvisserij en strandaanleg. Driehonderd opgekweekte stekelroggen worden vanaf volgende week voor onderzoeksdoeleinden geoormerkt en uitgezet.

Nederlandse primeur: roggen kweken in gevangenschap

Beter begrip moet bijvangst voorkomen

De onderzoekers hopen meer te weten te komen over hoe de rog precies leeft, zodat bijvoorbeeld netten kunnen worden aangepast om schade door visserij te voorkomen. “Als een gemerkte rog wordt gevangen door een beroeps- of sportvisser, hopen we dat hij hem fotografeert en terugzet,” zegt onderzoeker Michaël Laterveer.

Stekelroggen zijn net als haaien kraakbeenvissen. Vrouwtjes leggen jaarlijks 40 tot 60 eitjes. Na een maand of vijf komen de eitjes uit. De platvissen liggen doorgaans in ondiep water tussen het zand op prooidieren als krabbetjes te loeren.

Stekels, maar ongevaarlijk

Stekelroggen danken hun naam aan de grote stekels op hun rug, maar ze zijn voor mensen volkomen ongevaarlijk, in tegenstelling tot de veel grotere pijlstaartrog. Een 2,5 meter lange pijlstaartrog werd in 2006 wereldberoemd door Australische televisiebioloog Steve Irwin, alias de Crocodile Hunter, te doden door hem met zijn giftige staart in het hart te steken.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie