Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom zijn we zo gefascineerd door dino's?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn we zo gefascineerd door dino's?

"Spannend en griezelig, maar ook veilig uitgestorven." 'Dinohoogleraar' Anne Schulp snapt de fascinatie van kinderen (en volwassenen) met deze uitgestorven reuzen wel, zegt hij bij Spraakmakers. "En ze hebben écht bestaan."

Anne Schulp is dé expert in Nederland als het aankomt op dinosaurussen en mag zichzelf met recht dinohoogleraar van Nederland noemen. Als hoogleraar in de vertebratenpaleontologie verdiept hij zich namelijk in fossielen van gewervelde dieren.

Kleine fossielen

Zijn eigen fascinatie begon wat later en als kind groef hij vooral naar kleine fossielen. "Dat had ook te maken met de plekken waar we op vakantie gingen." Daar waren geen dino’s, maar wel kleine, uitgestorven zeebeestjes. "Dat waren wonderlijke, opgerolde inktvisjes: ammonieten. Dat zijn fantastisch leuke beestjes die we nu niet meer kennen."

Bij Naturalis, waar Schulp als onderzoeker werkt, ziet hij hoe de fascinatie van kinderen voor de natuur opleeft. "Dat gaat niet alleen om dino’s, maar ook om vulkanen, gifslangen en zeebeesten." Toch wordt de gemiddelde achtjarige het meest enthousiast van een dino, zegt Schulp. En wel van de vleesetende tyrannosaurus.

T-Rex

In 2013 groeven Schulp en zijn team zelf een T-Rex op in Amerika. Ze begonnen met graven in Wyoming, maar dat liep uit op een teleurstelling. "Er stak een teen uit de aarde en toen zijn we gaan graven, maar het bleek dus alleen maar een teen te zijn."

Een paar maanden later was het raak in de Amerikaanse staat Montana. "Aan de ene kant van een heuveltje stak de rand van de schedel uit en aan de andere kant een randje heup. Dan is het hopen dat daar een heel beest tussenin zit. En jawel!" Inmiddels is Trix de trekpleister van het Leidsche museum.

Hoe snel loopt een T-Rex?

Volgens Schulp is het skelet van Trix extreem gaaf. Aan de hand van dit skelet kon een bewegingswetenschappers onlangs berekenen hoe snel het beest moet hebben bewogen. "Juist omdat de staartwervels zo prachtig bewaard zijn gebleven kon worden berekend hoeveel ruimte er is voor pezen en spieren."

Na nog een aantal factoren in een computersimulatie in te voeren, weten we nu de gemiddelde snelheid waarmee ze miljoenen jaren geleden over de aarde liepen. "De ideale snelheid qua energieverbruik is 5 kilometer per uur. Je zou dus gewoon met ze mee kunnen wandelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie