Wetenschap & Techniek
NTR

De man en de maan: 'Een pageturner, een roman die je niet weg kunt leggen'

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. De man en de maan: 'Een pageturner, een roman die je niet weg kunt leggen'

Saar Slegers heeft de VWN-publicatieprijs 2020 gewonnen voor haar NPO Radio1-podcast 'De man en de maan'. De jury beschrijft de podcast als een aanrader voor iedereen die een meeslepende wetenschapspodcast wil luisteren.

Trailer: De Man en de Maan - De Man en de Maan

In 'De man en de maan' volgt Slegers astronoom Marc Klein Wolt in zijn poging zijn droom waar te maken: aan boord van een Chinese satelliet een radioantenne naar de achterkant van de maan sturen. Afgeschermd van aardse verstoringen moet de antenne daar gaan luisteren naar de 'babygeluiden' die het universum vlak na de oerknal maakte. Spoiler: dat lukt uiteindelijk, maar het gaat niet van een leien dakje.

Meeslepende podcast

'Een absolute aanrader voor iedereen die een meeslepende wetenschapspostcast wil beluisteren', noemt de jury de 8-delige podcastserie, 'een pageturner, een roman die je niet weg kunt leggen'. Hoewel de andere inzendingen ook van hoge kwaliteit waren, sprong deze er toch duidelijk tussenuit.

Radio Doc: De Man en de Maan - Afl. 1: Een lift - DOCS

Saar Slegers studeerde culturele antropologie en werkt als wetenschapsjournalist, radiomaker en researcher voor televisiedocumentaires. In haar werk staat wetenschappelijk onderzoek vaak centraal, maar haar verhalen draaien ook regelmatig om persoonlijke ervaringen of politieke verwikkelingen.

Saar Slegers was eerder te gast bij het NPO Radio1-programma Kunststof:

Video niet beschikbaar

VWN-publicatieprijs

De Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland reikt de VWN-publicatieprijs elk jaar uit voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van het afgelopen jaar. De tweede prijs ging naar het artikel 'Waarom wordt mijn kind niet getest' van Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic. Rob van Hattum ontving de derde prijs voor zijn documentaire-serie Grote Vragen.

Beluister alle afleveringen: De man en de maan.

‘A small step for man, a giant leap for mankind'. Maar ondertussen is het alweer meer dan 50 jaar geleden dat er een mens op de maan was. Waarom is het alweer zo lang geleden? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie