Wetenschap & Techniek

'Koopzegels geven op dit moment het hoogste rendement'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koopzegels geven op dit moment het hoogste rendement'

[NTR] Koopzegels bij de supermarkt geven op dit moment het hoogste en meest stabiele rendement. Dat zegt Rob Bruins Slot, redacteur van het televisie-programma Het Kasboekje in Focus Radio.

Hoe kunnen we het beste sparen voor 'later'?

De hoogte van de rente, legt Bruins Slot uit, is een indicatie van het risico dat je loopt. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. In dat licht geven de koopzegels een mooi en stabiel rendement; relatief gezien leveren ze meer op dan andere vormen van sparen.

Het probleem is dat veel mensen wel weten dat ze voor later moeten sparen, en vaak zelfs wel weten hoe ze dat moeten doen, maar het toch niet doen. Bruins Slot is daar zelf ook een voorbeeld van: hij adviseert mensen koopzegels aan te schaffen, maar koopt ze zelf niet.

Zelf nadenken over de beste aanpak

Overigens is Het Kasboekje meer bedoeld om mensen aan het denken te zetten, dan om ze financieel advies te geven. Sinds de financiële crisis van 2008 wordt langzaam duidelijk dat het pensioen misschien niet meer de garantie voor de oude dag is die het lang is geweest, zegt Bruins Slot, en dat de AOW-leeftijd een stuk omhoog zal moeten. Alle reden dus voor mensen om zelf eens op een rijtje te zetten wat daar de consequenties van kunnen zijn, en hoe je die het beste het hoofd kunt bieden: "Moet ik niet bij gaan sparen, of een lijfrente afsluiten?"

Het belang daarvan heeft ook de te maken met de individualisering van de maatschappij. "Vroeger woonden de meeste ouderen in bij hun kinderen, en zorgden de kinderen voor ze. Ooms en tantes en andere familieleden zorgden samen voor het geld, en je droeg naar draagkracht bij." Tegenwoordig is iedereen primair verantwoordelijk voor zijn eigen financiële welzijn - en heel andere situatie dus.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie