Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Roetdeeltjes uit de lucht komen in placenta terecht

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Roetdeeltjes uit de lucht komen in placenta terecht

Onderzoekers hebben roetdeeltjes uit verontreinigde lucht teruggevonden in de placenta's van zwangere vrouwen. Wat betekent dat? Nieuws en Co vroeg het aan Hannelore Bové van de Universiteit Hasselt, hoofdonderzoeker van deze studie.

Roetdeeltjes uit verontreinigde lucht aangetroffen in placenta's

We dachten altijd dat de placenta de foetus tijdens de ontwikkeling tegen dit soort deeltjes beschermt, vertelt Bové, maar nu blijkt het dus toch niet zo’n goede barrière te zijn. Hoe erger de lucht in de woonomgeving was vervuild, hoe meer roet de onderzoekers aantroffen in de placenta’s.

De onderzoekers vonden de roetdeeltjes met behulp van een speciale laser die dit soort deeltjes doet oplichten.

Via de bloedbaan verspreid

Hoe komen die roetdeeltjes dan eigenlijk in de placenta terecht? De deeltjes blijven niet altijd in de longen nadat we ze hebben ingeademd, legt de onderzoeker uit. "Ze kunnen ook de longen verlaten en in de bloedbaan terechtkomen, en dan kunnen ze in ieder orgaan terechtkomen, zoals in de placenta."

Of de roetdeeltjes ook echt in de foetus zelf belanden, is nog niet zeker. Maar dát de foetus ermee in contact komt, staat wel vast.

Lager geboortegewicht

Roetdeeltjes bevatten giftige componenten, zoals zware metalen, die zich eraan vasthechten. Wat betekent dat voor de ontwikkeling van een kind? We weten al dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap onder andere kan leiden tot een lager geboortegewicht, zegt Bové. Maar om de negatieve effecten voor opgroeiende kinderen vast te stellen, is meer onderzoek nodig.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie