Wetenschap & Techniek
NTR

Weten we nu dan eindelijk waarom een zebra strepen heeft?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Weten we nu dan eindelijk waarom een zebra strepen heeft?

Biologen hebben zich er al vaak het hoofd over gebroken: waarom heeft een zebra strepen? Wetenschappers hebben nu een nieuw voordeel van die strepen ontdekt: ze brengen vliegen in de war. Zebra’s worden daarom minder vaak gestoken.

Waarom hebben Zebra's strepen?

Het klinkt tamelijk hilarisch: de vliegen blijken niet genoeg af te remmen als ze op een zebra afvliegen, stuiteren tegen het dier op en zijn alweer weg voor ze de zebra hebben kunnen steken. In een vergelijkende test bleek dat ze dit probleem bij paarden niet hadden. De landingsproblemen zijn dus waarschijnlijk het gevolg van de strepen.

Vliegen kunnen allerlei ziektes overbrengen, dus het kan voor de zebra grote voordelen hebben om minder gestoken te worden.

Leeuwen in de luren gelegd?

De strepen van de zebra zijn een geliefd onderwerp voor evolutiebiologen. Want om met zulke opvallende zwart-witte strepen op de Afrikaanse savanne te gaan staan, dat klinkt als een uitnodiging om heel snel opgegeten te worden. Hoe kan het dat ze toch nog bestaan?

In het verleden zijn er al allerlei verklaringen aangedragen. Zo zouden leeuwen en andere roofdieren in de war raken van de strepen, zodat het ze niet lukt om zich te concentreren op die ene zebra die ze willen vangen.

Warmteregulatie

Een andere mogelijkheid is, dat de strepen een rol spelen bij de hitteregulatie. Niet onbelangrijk, als je in Afrika woont. Het idee is dat de zwarte strepen warmte opnemen, en de witte strepen het licht en daarmee de warmte weerkaatsen. Warme lucht stijgt sneller op, en koele lucht minder, en daardoor zou je een luchtstroom over de huid van de zebra krijgen die voor verkoeling zorgt.

Opgewonden van strepen

En ten slotte kunnen de strepen ook het gevolg zijn van seksuele selectie. Zebra’s kiezen dan het liefst een zebra met zoveel mogelijk – of zo contrasterend mogelijke – strepen, zodat zebra’s in de loop van de evolutie steeds meer strepen kregen.

Volgens de vliegenonderzoekers kunnen al die theorieën bij het vuilnis – ze klinken veelbelovend, maar uit experimenten blijkt niet dat ze kloppen. Maar dat de strepen vliegen afschrikken, lijkt nu bewezen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie