Wetenschap & Techniek
MAX

Een injectie vitamine B12: geneesmiddel of placebo?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een injectie vitamine B12: geneesmiddel of placebo?

Je kan je bij verschillende klinieken in Nederland laten injecteren met vitamine B12. Het zou helpen tegen vermoeidheid, een gebrek aan energie en zenuwklachten. Huisarts Bernard Leenstra is kritisch en geeft daarover uitleg in Villa VdB.

Voeding

"Vitamine B12 hebben we allemaal nodig. We maken dit niet zelf aan, we halen het uit onze voeding. Het zit in vlees, zuivel en eieren. Sommige mensen krijgen daar niet genoeg van binnen of die hebben een stoornis, waardoor ze dat niet genoeg opnemen en die hebben extra vitamine B12 nodig," aldus Leenstra. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede of zenuwklachten. Het zijn serieuze klachten die in het ziekenhuis of bij de huisarts worden behandeld.

"Rondom vitamine B12 hangt iets vaags. We kunnen eigenlijk nooit met honderd procent zekerheid een tekort aantonen of uitsluiten. En wat er gebeurt, is dat mensen soms denken dat er klachten zijn, die ze toeschrijven aan een vermeend vitamine B12 tekort."

Flinke lijst klachten

Volgens Leenstra kan die lijst oplopen tot zo’n negentig klachten. "Ook als de bloedtesten dat niet aantonen. En wat deze klinieken dan doen, zij geven injecties aan mensen met vitamine B12." Niet alleen Leenstra valt hierover, benadrukt hij in het gesprek: "Ik heb hier niet alleen een probleem mee, maar de volledige beroepsgroep valt hierover: van huisarts tot internist heeft daar moeite mee."

Volgens Leenstra ligt het gevoelig, omdat het niet zeker is dat de vitamine B12 injectie de klachten van patiënten daadwerkelijk gaan verhelpen. "Sterker nog, het wetenschappelijk onderzoek wat wij hebben laat eerder zien dat het niet het geval is dan wel. Ik sluit niet helemaal uit dat het eventueel wel zou kunnen, maar dan moet daar eerst onderzoek naar gedaan worden."

'Teleurstellend'

B12-deskundige en arts Hajo Auwerda, werkzaam bij de B12 kliniek in Amsterdam, is het niet eens met Leenstra. In de uitzending stelt hij: "Ik doe dit al meer dan vijftien jaar, ik heb meer dan 7000 patiënten gezien en begeleid. Het is best wel teleurstellend dat hij een dergelijke vorm van kritiek uit naar ons. De behandeling met B12 injecties is volledig niet schadelijk", aldus Auwerda. Zelf heeft hij verschillende onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat 85% van de patiënten aangeeft een betere kwaliteit van leven te hebben gekregen na de behandelingen.

Auwerda stelt tenslotte: "Heel kort door de bocht, als het standpunt van de huisartsen zou zijn dat het wel voldoende zou werken, dan zouden wij geen patiënten hebben."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie