Binnenland
MAX

‘Sommige vitamines zijn niet onschuldig’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Sommige vitamines zijn niet onschuldig’

Veel mensen slikken dure 'vitamineboosters' die worden aangeprezen door influencers. Maar zijn zulke vitaminen wel gezond? Hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp vertelt het in Villa VdB.

Verschillende functie

"Vitamines hebben verschillende functies. Ze ondersteunen je afweer en zorgen voor energie. Het is belangrijk ze regelmatig te nemen, maar zeker niet elke dag. Een tekort aan vitaminen kan zorgen voor bepaalde infecties," aldus Witkamp.

Volgens hem krijg je bij een normaal dieet genoeg vitamines binnen, maar voor sommige mensen is het nuttig om vitamines extra te slikken. "We hebben in Nederland 100.000 mensen die rondlopen met een maagverkleining, voor hen is het nuttig. Of mensen die maagzuurremmers slikken. Maagzuurremmers kunnen zorgen voor vitaminetekorten. Of veganisten, die kunnen B12 bij slikken. Vitamines werken niet actief tegen ziektes, ze verhogen alleen je weerstand."

Quote

Ik wil sowieso ageren tegen die enorme luxe vitamineproducten.

Hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp

Met verschillende vitamines moet je oppassen, zoals bij vitamine A. "Door teveel hiervan te slikken kan je problemen krijgen met je huid." En dat is volgens Witkamp ook het probleem. Niemand controleert de vitaminepillen. "Via internet is het ongelofelijk wat je allemaal kan bestellen. De Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) grijpt alleen in bij aantoonbaar risico, maar het is lastig om alles via internet te kunnen controleren." Veel pillen komen uit het buitenland en daar is geen zicht op.

Ongelofelijk

Witkamp: "Ik wil sowieso ageren tegen die enorme luxe producten. Influencers die een businessmodel creëren en vitaminepreparaten verkopen. Er zijn nu sites waarop mensen suggereren dat ze jou een persoonlijk toegesneden profiel kunnen geven voor vitamines, het is ongelofelijk."

En als je vitamines koopt? Waar moet je dan opletten? "Check altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Duizend keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongezond en koop het dan ook gewoon bij de drogist."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie