Wetenschap & Techniek
EO

Twitter wordt X: 'Onbegrijpelijk om die naam bij het grofvuil te zetten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twitter wordt X: 'Onbegrijpelijk om die naam bij het grofvuil te zetten'

Twitter heet vanaf vandaag 'X'. Het einde van een tijdperk, vindt techkenner Sander van der Waal van Waag Futurelab: "De woorden 'tweeten' en 'twitteren' zijn onderdeel van ons vocabulaire geworden. Onbegrijpelijk om die naam bij het grofvuil te zetten", vindt hij.

Musk verandert Twitter naar X

Video niet beschikbaar

Ook tech-ondernemer Janneke Niessen vindt het merkwaardig. "Twitter is een heel bekende merknaam”, zegt ze. "Het aantal gebruikers is relatief klein, maar onder journalisten en ondernemers is het populair en wordt het veel gebruikt."

De verandering van de naam van Twitter en ook de verandering van het iconische blauwe vogeltje als logo, werd vandaag aangekondigd door Elon Musk, die sinds oktober 2022 de eigenaar is.

Onbeperkte interactiviteit

De ceo van Twitter, Linda Yaccarino, kondigde vandaag aan dat X 'onbeperkte interactiviteit' gaat bieden, in 'audio, video, berichten en betalen', zo zette ze vandaag op het platform:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niessen is cynisch: "Nou, ga eerst de basis eens op orde brengen. Als je een betrouwbare merknaam hebt en je betrouwbaar hebt getoond qua tech, dan kan het. De afgelopen maanden had Twitter vaak storingen, er werden beperkingen opgelegd, Elon Musk gedroeg zich als een bully, het toezicht is afgenomen. Geen dingen waarvan ik denk: hier heb je mijn creditcardgegevens."

Zelf verwacht ze dat mensen wel eens naar Threads zouden kunnen gaan, het nieuwe platform van het bedrijf Meta, waar ook Facebook en Instagram bij horen. Dat Musk met X allerlei diensten aan elkaar wil koppelen, is geen garantie voor succes, denkt ze: "Er zijn heel veel alternatieven."

'Musk is niet dom'

Toch heeft Niessen nog wel hoop: "Elon Musk doet heel veel briljante dingen. SpaceX en Tesla zijn heel knappe bedrijven. Hij is niet dom. Misschien is er toch nog iets wat wij niet zien."

Van der Waal is niet zo hoopvol: "In Europa is het vrij lastig om diensten aan elkaar te koppelen met de AVG. Je ziet ook dat Threads ook niet in Europa is uitgebracht vanwege die issues rondom de privacywetgeving. Wat ook het masterplan van Elon Musk zou zijn, voor ons in Europa zal het geen oplossing bieden." Hij vraagt zich af of andere bedrijven nu in het gat van Twitter gaan springen, zoals Mastodon doet.

Twitter heet nu X: is dit het einde van het platform? (24 juli 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie