Wetenschap & Techniek

Waarom hebben de haaien en roggen in de Noordzee meer bescherming nodig?
NTRNOS

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben de haaien en roggen in de Noordzee meer bescherming nodig?

Minister Schouten wil een plan opstellen om haaien en roggen in de Noordzee beter te beschermen. Waarom hebben deze dieren het eigenlijk zo moeilijk? Nieuws en Co vroeg het aan een marien ecoloog.

Het gaat niet goed met veel haaien- en roggensoorten: hun populaties staan wereldwijd onder druk. Ook in onze Noordzee gaat het niet zo best met deze dieren, zegt Tinka Murk, hoogleraar ecologie van mariene dieren aan de Universiteit Wageningen. "Ze komen heel soms voor, maar er zit weinig beweging in, het gaat nauwelijks vooruit. Er is maar een fractie aanwezig van wat er vroeger was."

Leefgebieden vernietigd door sleepnetten

De dieren hebben het moeilijk doordat ze vaak als bijvangst in de netten van vissers terechtkomen. Daarnaast zijn sommige van hun leefgebieden vernietigd door sleepnetten, die de bodem helemaal kaal hebben geschraapt. Murk: "Het is een hele armetierige bedoening geworden. Een soort grote zandbak, op wat scheepswrakken na."

De hoogleraar vindt dan ook dat haaien en roggen veel meer bescherming nodig hebben, onder andere door verduurzaming van de visserij. Daarbij is het volgens haar van belang dat we sommige gebieden helemaal afsluiten. "Nu zijn er gebieden, die noemen we beschermd, maar die zijn eigenlijk niet beschermd. Want je mag er nog allerlei soorten bodembeschadigende visserij uitvoeren."

Minder kans op plagen

Haaien en roggen zijn belangrijk, legt Murk uit, omdat ze het ecosysteem in evenwicht houden. De beesten staan hoog in de voedselketen in de zee, en zijn dus belangrijk als 'toppredator'. Murk: "De kans op plagen, van ook bijvoorbeeld invasieve soorten, is veel kleiner als er genoeg haaien en roggen zijn om die in bedwang te houden."

Waarom is elke soort van belang binnen een ecosysteem? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie