Je immuunsysteem boosten met pillen, heeft dat zin?
- Nieuws
- Je immuunsysteem boosten met pillen, heeft dat zin?
Er zijn allerlei middeltjes op de markt om je afweersysteem te versterken. Maar van de meeste daarvan is helemaal niet aangetoond dat ze ook echt werken tegen infectieziekten.
We snotteren wat af, de laatste weken. De zware griepgolf die ons land teistert mag dan voorzichtig op zijn retour zijn, nog steeds vallen we bij bosjes om. Wat opvalt, is hoe verschillend mensen op virussen reageren. Terwijl de één weken ligt te rillen in bed, is de ander er na een paar dagen alweer bovenop. Hoe kan dat?
Nieuws en Co sprak erover met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Hoe werkt ons immuunsysteem echt?
“Er zijn zeker grote verschillen tussen personen in hoe ze reageren op specifieke virussen en bacteriën”, vertelt Van Dissel. Hoe je lichaam op zo’n indringer reageert, is van allerlei factoren afhankelijk. En voor een deel zijn die genetisch bepaald. “Je kunt je voorstellen dat bij de één de schakelaars allemaal de goede kant op staan, terwijl die bij de ander nog moeten worden ‘omgezet’.” Daardoor worden sommige mensen veel zieker van een bepaald virus dan andere. Maar, zegt Van Dissel, zodra er een ander virus heerst, kan de situatie juist precies andersom zijn.
Uitzieken is de enige remedie
Toch willen we ons lichaam ook graag een handje helpen om ons beter tegen die nare virussen te wapenen. Er zijn allerlei middeltjes op de markt om je immuunsysteem te versterken, maar werken die ook echt? Van Dissel helpt ons uit de droom: “Eigenlijk kennen we voor infectieziekten maar weinig middelen die het afweersysteem boosten.” Het enige wat lijkt te werken, is extra zink innemen bij een verkoudheid. Maar voor de meeste andere virussen, waaronder griep, zit er volgens de professor eigenlijk niks anders op dan rustig uitzieken.
Een té actief immuunsysteem
Dat we ons afweersysteem niet zomaar kunnen beïnvloeden, komt ook doordat het systeem nauwkeurig gereguleerd is, vertelt Van Dissel. Daarmee wordt voorkomen dat het té actief wordt. Een overactief immuunsysteem kan juist schade aanrichten aan het lichaam, bijvoorbeeld in het geval van auto-immuunziekten als reuma.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co