Wetenschap & Techniek
NTR

Geheugentrucjes van Aboriginals maken geheugen van studenten stuk beter

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Geheugentrucjes van Aboriginals maken geheugen van studenten stuk beter

De geheugentechniek die Aboriginals al duizenden jaren gebruiken, blijken ook goed te werken voor studenten. Ze scoren met die techniek zelfs beter dan met de techniek van de geheugenpaleizen, die de oude Grieken al gebruikten.

Een groep medische studenten uit Australië moest in de studie twintig namen van vlinders proberen te onthouden. Na training met de Aboriginal-techniek hadden ze een bijna drie keer zo grote kans om een perfecte score te halen. De techniek van de geheugenpaleizen leverde een twee keer zo grote kans op een perfecte score op. De studie is gepubliceerd in PLOS ONE.

Bij de techniek van de geheugenpaleizen plaats je de dingen die je moet onthouden in je hoofd in een ruimte ('paleis'), bijvoorbeeld je eigen woonkamer. Voor een boodschappenlijstje kun je bijvoorbeeld de melk op de eettafel zetten, en de bananen op de piano leggen. In de supermarkt denk je vervolgens terug aan je kamer en zie je de melk en bananen in gedachten op die plekken liggen.

Ook de Aboriginals koppelen al duizenden jaren de dingen die ze wilden onthouden aan bestaande objecten, in hun geval vaak herkenningspunten in het landschap. Maar ze voegen er ook nog een verhaal aan toe, wat het onthouden makkelijker maakt.

Uit deze studie blijkt dat inderdaad goed te werken. De studenten vonden de Aboriginal-techniek bovendien ook leuker om te gebruiken. De onderzoekers overwegen inmiddels om de techniek te implementeren in de medische opleiding van de studenten.

Goed voor kampioenen?

Geheugenkampioenen, die imposante lijsten informatie kunnen onthouden, maken vaak gebruik van de techniek van geheugenpaleizen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of hun prestaties met behulp van de Aboriginal-techniek nog beter kan worden.

Het geheugenpaleis is overigens niet de enige techniek die geheugenatleten gebruiken. Ze maken bijvoorbeeld ook gebruik van het getallensysteem. Daarbij heeft elk getal een bepaald beeld - bijvoorbeeld een toren voor de 1 - en worden vervolgens de dingen die ze moeten onthouden aan de beelden van de getallen gekoppeld. Op die manier kun je grote hoeveelheden informatie in precies de goede volgorde onthouden.

Gerelateerd:

De Geheugenatleet

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie