Wetenschap & Techniek

Nog minder afval met deze eetbare verpakkingen

foto: American Chemical Society National Meetingfoto: American Chemical Society National Meeting
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog minder afval met deze eetbare verpakkingen

Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gewijd aan eetbare verpakkingen die van melkeiwitten zijn gemaakt. Deze biologisch afbreekbare verpakkingen hebben nu een nieuwe variant erbij gekregen. Onderzoekers hebben namelijk citruspectine toegevoegd zodat de verpakking nog beter bestand is tegen vochtigheid en warme temperaturen. Die vernieuwing zou ervoor kunnen zorgen dat deze verpakkingsfolie eindelijk op de markt verschijnt.

Dit nieuwe materiaal zou ook zuurstof vijfhonderd keer beter tegenhouden dan 'normaal' plastic, waardoor eten nog langer goed blijft. Ook zou de verpakking kunnen oplossen in kokend water. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een bolletje oploskoffie in een bekertje te gooien en zo het afval van een zakje te vermijden. Het principe is vergelijkbaar met de al bestaande oplosbare afwasmachinetabletten.

Volgens de onderzoekers van The American Chemical Society, een non-profit organisatie van de Amerikaanse overheid, heeft dit materiaal bijna geen smaak, al zouden ze het wel een toevoeging vinden. Verder beschrijven zij in het onderzoek de plastic van voedingssupplementen te willen voorzien, zoals bijvoorbeeld vitamines.

Momenteel zijn ze bezig met het maken van prototypen voor een bedrijf in Texas. Ze verwachten de verpakkingen binnen drie jaar op de markt te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel en de video zijn verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.
Ster advertentie
Ster advertentie