Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Eerste stap gezet naar nieuw medicijn MS

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste stap gezet naar nieuw medicijn MS

Onderzoekers aan het Radboud Universitair Medisch Centrum zijn een stapje dichter bij het vinden van de oorzaak van multiple sclerose (MS). Hoe zit dat precies, en op welke termijn kan dit leiden tot een nieuwe behandeling voor de ziekte? Nieuws en Co vroeg het aan hoofdonderzoeker Geert Poelmans.

stapje dichter bij de oorzaak van MS

Alles wat er in onze hersenen gebeurt, draait om goede communicatie tussen de miljarden zenuwcellen in ons brein. Bij mensen met MS gaat er iets mis in die communicatie, legt Poelmans uit. Door een auto-immuunreactie breekt hun lichaam het beschermlaagje aan de uiteinden van de zenuwcellen af. Zo raakt de communicatie verstoord en dat kan leiden tot allerlei problemen: van oogklachten tot moeite met lopen.

DNA-onderzoek bij families

De onderzoekers hebben nu in de genen van MS-patiënten een afwijking gevonden die hier waarschijnlijk een rol in speelt. Dat deden ze door families te onderzoeken waarin MS voorkomt. De familieleden met MS blijken in het zogenaamde MBP-gen een fout te hebben die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het afbreken van het beschermlaagje op de zenuwuiteinden.

"We weten al veel langer dat MS erfelijk is en dat er erfelijke factoren zijn," vertelt Poelmans, "maar het is de eerste keer dat we in één familie in Nederland verschillende mensen met MS hebben gevonden die allemaal een fout hebben in dat gen."

Niet nog tientallen jaren

Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet om heel gericht te kunnen zoeken naar een nieuwe behandeling voor mensen met MS, aldus de onderzoeker. De huidige medicijnen zijn erop gericht om de immuunreactie te onderdrukken, maar ze hebben ook allerlei bijwerkingen en werken na een tijdje vaak minder goed.

Met de nieuwe ontdekking kan er mogelijk een behandeling worden gevonden die gericht is op het behouden of zelfs herstellen van de beschermlaag op de zenuwuiteinden. Daarvoor is de komende twee jaar vervolgonderzoek nodig, zegt Poelmans. "Daarna zal het nog zeker vijf à zes jaar duren voordat er een medicijn uit kan komen. Maar we zijn redelijk hoopvol dat het niet nog tientallen jaren gaat duren, omdat we door de nieuwe ontdekkingen veel gerichter kunnen gaan kijken."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie