Wetenschap & Techniek
NOSNTR

De Vikingen blonde Scandinaviërs? Lang niet allemaal

foto: Jim Lyngvildfoto: Jim Lyngvild
  1. Nieuwschevron right
  2. De Vikingen blonde Scandinaviërs? Lang niet allemaal

De Vikingen waren lang niet allemaal blonde Scandinaviërs. Vaak hadden ze bruin haar, en sloot de lokale Europese bevolking zich bij ze aan. Die vermenging heeft ertoe geleid dat Britten nog steeds zo'n 6% 'Viking-DNA' hebben.

Dat concludeerden onderzoekers nadat ze het DNA in 442 Viking-skeletten onder de loep hadden genomen. Het gaat om overblijfselen in heel Europa, van zowel mannen en vrouwen als kinderen en baby's. Hun bevindingen verschijnen vandaag in Nature.

Flinke genetische verschillen

Het DNA laat ziet dat er ook tussen de Vikingen onderling flinke genetische verschillen waren. Dat wijst erop dat kleinere groepen Vikingen binnen hun regio vaak geïsoleerd van elkaar leefden. Ook kwamen er veel mensen uit de rest van Europa in Scandinavië terecht, laat het onderzoek zien. Dat is waarschijnlijk de reden dat ook bruin haar er vaak voorkwam.

Een artistieke impressie van Zuid-Europese Vikingen. Credit: Jim Lyngvild

De Vikingen - het Scandinavische 'vikingr' betekent 'piraat' - reisden tussen 750 en 1050 via de zee naar heel Europa, en veranderden op veel plekken het politieke, culturele en demografische landschap. Vikingen uit Denemarken trokken naar Engeland, Zweedse Vikingen reisden naar de Baltische staten en de Noren trokken naar Ierland, IJsland en Groenland.

Veel vermenging

Althans: in grote lijnen. Een deel van de Zweedse Vikingen kwam ook in het westen van Europa terecht, en een deel van de Deense juist weer in het oosten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de complexe handelsroutes en netwerken van nederzettingen, maar ook met de grootschalige plunderingen. Daardoor raakten mensen met uiteenlopende afkomsten met elkaar vermengd.

Die mobiliteit blijkt ook uit een analyse van Viking-DNA in Estland. In een graf werden vier broers gevonden, die zij-aan-zij waren begraven. De onderzoekers vonden nog twee familieleden van deze broers, maar die lagen op honderden kilometers afstand, van elkaar en van de broers.

Luister ook:

Vikingen tegen racisme

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie