Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Februari Marsmaand: Drie missies bereiken deze maand de rode planeet

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Februari Marsmaand: Drie missies bereiken deze maand de rode planeet

De Verenigde Arabisch Emiraten brengen dinsdag hun ruimtevoertuig na een reis van een half jaar in een baan om Mars. Nauwelijks een dag later bereikt ook China de rode planeet, en niet veel later is ook NASA van de partij.

Hens Zimmerman over Mars-jaar 2021

Voor zowel China als de Verenigde Arabische Emiraten is het de eerste Marsmissie. Voor de VS is het al de vijftiende keer. De Hope sonde van de Emiraten zal als enige van de drie niet landen op het oppervlak van de planeet, maar rondjes gaan cirkelen op een hoogte van een kleine 20.000 kilometer.

China heeft een 6-wielige rover aan boord, die drie maanden lang onderzoek gaat doen in de grootste krater van Mars, Utopia Planitia. Het land is niet heel scheutig met informatie over de missie, maar een paper in Nature vorig jaar spreekt over een 'globaal en uitgebreid onderzoek van de hele planeet'.

Materiaal verzamelen

NASA's Perseverance rover arriveert naar verwachting op 18 februari. De rover gaat samples verzamelen van de oppervlak van Mars, die later worden teruggezonden naar Aarde. De onderzoekers hopen in die samples sporen aan te treffen van vroeger leven op Mars.

De drie missies laten zien dat de verkenning van de ruimte een steeds internationalere aangelegenheid wordt. Niet alleen de VS en Rusland kunnen Mars bereiken, maar ook de EU, China, Japan, India en de Emiraten. Tegelijkertijd is het bereiken van de rode planeet geen sinecure. Er is dan ook geen garantie dat de missies van de VS, China en de Emiraten alle drie succesvol zullen zijn.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie