Wetenschap & Techniek

'We gaan zonder het te beseffen terechtkomen in een DDR 2.0'

foto: PWfoto: PW
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We gaan zonder het te beseffen terechtkomen in een DDR 2.0'

[AVROTROS] In zijn meer dan vuistdikke boek 'de onzichtbare Maat' betoogt prof. dr. Andreas Kinneging dat de Moderniteit ontspoord is. De Leidse hoogleraar rechtsfilosofie pleit voor een terugkeer naar de Platoonse filosofie en het Middeleeuwse Christendom van Augustinus en Thomas van Aquino, oftewel: de Europese Traditie.

{podcast audio="124874" caption=" Jortcast #201 - traditie vs nutsmaximalisatie" }

Het boek van Kinneging is een kritiek op de moderne tijd. Waar Dr Kelder spreekt over de eeuw van de rede, noemt zijn gast het de eeuw van de begeerte. De mens is in de Verlichte traditie een 'nutsmaximilisator' geworden, meent de rechtsfilosoof. Dat is volgens de gewezen Nederlands kampioen gewichtheffen zeer kwalijk. "Er is niets méér dan het bevredigen van de begeerte" zegt de gewezen Nederlands kampioen gewichtheffen." Daarnaast wil iedereen zijn "unieke, diepere, bijzondere zelf vinden, zijn en dan ontplooien'", zegt Kinneging met een spoortje van afkeer in zijn uitdrukking.

Het feit dat mensen wereldwijd gelukkiger dan ooit (zeggen te) zijn, stelt de Leidse hoogleraar dan ook niet gerust. Hij citeert de filosoof John Stuart Mill: "Het is beter een ongelukkige Socrates te zijn dan een gelukkig varken." Het hoogste doel is niet geluk, volgens Kinneging, maar een goed mens zijn. "Je moet een redelijk mens zijn. Maat houden is van belang. Maar de Romantiek wil dat je jezelf bent en jezelf ontplooit. Dit wordt door de traditie afgewezen. Je moet een goed mens zijn, je moet er zijn voor je naaste."

DDR 2.0

"Wij mensen zijn onmatig, de begeerte staat voorop. Kunnen mensen nog gedisciplineerd worden?" vraagt dr Kelder aan de hoogleraar. Kinneging zegt daarop dat disciplinering vanuit de mens zelf moet komen. Hij ziet het gebrek hieraan als een van de grootste bedreigingen van deze tijd. Want wanneer de mens zichzelf niet disciplineert zal op enig moment de overheid komen om mensen die geen maat weten te houden in de teugels te slaan. "Dan gaan we zonder het te beseffen terechtkomen in een DDR 2.0."

Feminisme

Twee van de 700 pagina's gaan over het feminisme. Deze pakt dr kelder er (niet tot groot welnemen van Kinneging) uit, want Kinneging heeft geen alledaagse opvatting hierover. Hij pleit op die twee pagina's voor een discussie over het feminisme omdat een wereldvreemde ideologie, zo onderbouwt hij in zijn boek. "Ondanks de goede bedoelingen en oprechte motivaties erachter, leiden wereldvreemde ideologieën tot ellende. Want als je iedereen gelijk wilt maken dan moet je steeds meer regels maken, meer bevoegdheid leggen bij de overheid, steeds meer centraliseren en dan blijft er weinig ruimte over voor het individu."

Ster advertentie
Ster advertentie