Wetenschap & Techniek

Sportcommentatoren en stereotypen, hoe erg is dat?

foto: Michael Kranewitter - Karya sendirifoto: Michael Kranewitter - Karya sendiri
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportcommentatoren en stereotypen, hoe erg is dat?

Sportcommentatoren beseffen het misschien niet altijd, maar grote sportevenementen worden door miljoenen mensen bekeken. Als ze dan stereotypen gebruiken om bepaalde spelers of supporters te typeren, dan bereiken die een groot publiek én worden ze verder in stand gehouden. Maar hoe erg is dat?

Natuurlijk kunnen stereotypen relatief onschuldig zijn (bijvoorbeeld de vergelijking van IJslanders met de Vikingen). Maar ze kunnen zeker ook nadelig uitwerken. Zo worden donkere spelers in de sport soms geprezen om hun kracht, maar minder om hun intelligentie. Onderzoek toonde aan dat donkere voetballers die manager willen worden last hebben van dergelijke denkbeelden.

In het buitenland werden er al meer studies uitgevoerd naar de stereotypen die sportcommentatoren en kijkers gebruiken, maar in Nederland amper. Jacco van Sterkenburg, sport- en mediawetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is een van de onderzoekers die deze leemte opvult.

In Nieuws en Co vertelde Van Sterkenburg over zijn bevindingen. Klik op het pijltje rechts om het gesprek te beluisteren.

Nieuws en Co, elke middag tussen 16.00 tot 18.30 uur op NPO Radio 1. Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie