Wetenschap & Techniek

Bijna zover: een app waarmee je zelf huidkanker kunt screenen

foto: Kaboompics // Karolinafoto: Kaboompics // Karolina
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna zover: een app waarmee je zelf huidkanker kunt screenen

Een slimme computer kan de beginnende symptomen van huidkanker herkennen en signaleren. Amerikaanse onderzoekers van Stanford University zijn daarin geslaagd. Wetenschapsjournalist Gerda Bosman vertelde er vandaag over bij Nieuws en Co (Radio 1).

Moedervlekkenscanner en drone crash test dummie

Net als een dokter die je huid bekijkt bij een eerste intake, lieten de wetenschappers de computer verschillende foto’s van moedervlekken zien. De onderzoekers denken over vijf jaar een app te kunnen ontwikkelen die door het maken van foto’s ons kan vertellen of we een bezoekje moeten brengen aan een dermatoloog. Een eerste intake met je smartphone dus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Training

De onderzoekers ‘trainden’ een computer door 129.450 foto’s van beginnende huidkanker te laten zien. Deze foto’s waren gekoppeld aan verschillende vormen van huidkanker, 2.032 in totaal. Hierna lieten de wetenschappers de computer een nieuwe set van 376 foto’s zien, die ze ter controle ook door 21 dermatologen lieten diagnosticeren. Wat bleek was dat de computer vaak een vergelijkbare of zelfs betere diagnose stelde dan de dermatologen.

Hoe is dat verschil te verklaren? Een dokter gaat bij het bekijken van de huid af op een aantal criteria (zoals de vorm), maar ook vooral op zijn eigen geheugen. Een computer is veel objectiever. Die gaat af van criteria bepaald door de database van foto’s.

Gaat deze techniek in de toekomst de dermatoloog dan helemaal vervangen? Nee, zeker niet. Deze software kan de dermatoloog alleen helpen bij het bekijken van de huid. Het huidonderzoek en diagnose zal een dokter toch echt zelf moeten blijven doen.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
Ster advertentie
Ster advertentie