Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze robotjes koelen zichzelf door te zweten

foto: Mischra et al.foto: Mischra et al.
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze robotjes koelen zichzelf door te zweten

Robots lijken met de dag menselijker te worden. Ze kunnen nu ook al zweten, net als mensen. En met dezelfde reden: om zichzelf koel te houden.

Zwetende zachte robots

Het gaat om een soort vingerachtige robotgrijpertjes, die kleine objecten kunnen vastpakken en optillen. En ze zweten niet een klein beetje: ze zijn in staat om zichzelf drie keer zo efficiënt te koelen als mensen.

Elke vinger van de robot bevat een intern kanaaltje waar vloeistof doorheen kan stromen, en het oppervlak bevat poriën waardoor het vocht naar buiten kan. Bij lage temperaturen gaan die poriën dicht, zodat de robot de warmte vast kan houden. Maar boven de 30 graden gaan de poriën open, zodat het koelingsproces op gang kan komen.

Zweetkoeling zes keer zo snel

Voor het waarnemen van de temperatuur zijn verder geen sensoren nodig: het materiaal reageert spontaan op temperatuurverschillen. Als je een ventilator op de robot richt, koelt die zich zes keer zo snel als een vergelijkbaar apparaat dat niet kan zweten.

Het mechanisme zou goed van pas kunnen komen in robots die langere tijd moeten werken zonder daarbij oververhit te mogen raken. Perfect is het huidige robot nog niet: hij kan het verloren vocht nog niet zelf aanvullen. Zweten lukt dus, nu nog leren drinken.

Levende robots: kans of bedreiging?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie