Wetenschap & Techniek

Deze reuzenplaneet is verbijsterend heet

foto: NASA/JPL-Caltechfoto: NASA/JPL-Caltech
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze reuzenplaneet is verbijsterend heet

[NTR] De warmste tot nu toe bekende planeet is zo heet als een ster. Vele sterrenkundigen verwonderen zich over KELT-9b die op een afstand van 650 lichtjaar van ons staat. Wetenschapsjournalist George van Hal vertelde erover bij De Ochtend op NPO Radio 1.

De warmste planeet ooit ontdekt

De temperatuur op deze exoplaneet, een planeet die draait om een andere ster dan onze zon, loopt vermoedelijk op tot wel 4300 graden Celsius. Dit is even heet als vele sterren en maar 1200 graden kouder dan onze eigen zon. KELT-9b is zo warm, omdat hij dicht bij zijn ster staat, een ster die twee keer zo groot is als onze zon. Bovendien staat hij altijd met dezelfde kant naar zijn ster.

Door de extreem sterke UV-straling kan zich op deze planeet geen water, koolstofdioxide of methaan vormen. Dit zijn bouwstoffen die essentieel zijn voor leven. We zullen er dan ook geen hittebestendige aliens vinden.

Als sneeuw voor de zon

De hoge temperaturen en de relatief lage zwaartekracht zorgen ervoor dat de gasatmosfeer op de exoplaneet zich opblaast als een ballon. George van Hal: “Vermoedelijk is de planeet zelfs zo heet dat deze letterlijk aan het verdampen is.” Hierdoor zal hij uiteindelijk helemaal verdwijnen, of er blijft een brok steen over.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie