Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Voor de zwemmers: hierdoor kom je na je plons groen het water uit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor de zwemmers: hierdoor kom je na je plons groen het water uit

Helemaal groen de dag beginnen, het is een bekend fenomeen onder ochtendzwemmers. In open water komen namelijk weleens algen voor. Maar hoe kan het dat het de ene dag zoveel meer is dan de andere? En is het schadelijk? Ecoloog Miguel Dionisio Pires geeft bij Spraakmakers uitleg.

Wind

Of er überhaupt algen aanwezig zijn in het water is afhankelijk van de wind. "De wind waait alle algen richting het strand als het aanlandige wind is. Als de wind verkeerd staat de dag ervoor, kan het zijn dat alle algen uit het IJsselmeer richting de kant worden gestuurd. Dan kan je er groen uitkomen", legt Dionisio Pires uit. Daarin benadrukt de aquatisch ecoloog dat de hoeveelheid algen in het water te maken heeft met de wind van de dag ervóór.

Flab

Op dit moment zullen weinig ochtendzwemmers last hebben van groene smurrie. "Het is nu geen algentijd", verklaart Dionisio Pires. Toch komen sommigen nog wel besmeurd terug van hun plons. "Dan heb je waarschijnlijk te maken met flab. Dat zijn ook algen, maar die zijn niet schadelijk." Alleen blauwalg is namelijk schadelijk voor de mens.

Dagelijks patroon

Waarom komt het dan op de ene dag meer voor dan de andere? "Een deel van de algen gaat dood en een deel zinkt naar de bodem. Daar gaat ook weer een deel van dood en een ander deel gaat zitten tot het weer voorjaar wordt, zodat ze dan weer naar boven kunnen komen", legt Dionisio Pires uit.

"Algen kunnen ook verticaal op en neer bewegen. Dat heeft met fotosynthese te maken. Ze maken gebruik van licht om suiker aan te maken. Dan worden ze zwaarder dan water en zakken naar de bodem. Wanneer ze in het donker terechtkomen, gebruiken ze die suikers en worden ze weer lichter, waardoor ze weer stijgen. Dat is een dagelijks patroon."

App

Dionisio Pires is ook bezig met een app genaamd Algenradar. "Dat wordt een voorspellingsmodel voor waterbeheerders, maar ook voor het publiek." Hiermee wil de aquatisch ecoloog het voor de gebruiker mogelijk maken om te zien waar (veel) algen in het water zitten. "Dan kunnen mensen zien of ze bij een strandje kunnen zwemmen of naar een andere moeten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie