Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe lang mag de snuit van een kat zijn? 'Tijd voor richtlijnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lang mag de snuit van een kat zijn? 'Tijd voor richtlijnen'

Moeite met ademhalen, gebitsproblemen en last van de ogen, een paar gezondheidsproblemen waar katten met een korte snuit mee te maken krijgen. Dierenartsen trekken nu aan de bel en willen dat er paal en perk gesteld wordt aan het fokken van deze katten. "Ga lekker voor een huiskat", zegt dierenarts Kelly Kessen bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het houden van een kortsnuitige kat is dierenmishandeling

Tanden trekken

Hoewel de kortsnuitige kat de afgelopen jaren in populariteit flink gedaald is, worden ze nog steeds gefokt. Onder meer de Perzische kat en de Britse Korthaar heeft hiermee te kampen. "Ik heb zestien jaar in de dierenpraktijk gewerkt en zag daar veel Perzische katten voorbijkomen", aldus Kelly Kessen van Dier&Recht, die een campagne is gestart tegen de kortsnuit. "Deze katten kunnen zich niet wassen omdat de snuit en tong niet goed werken." En dat is niet het enige: "Vaak moeten er een aantal tanden getrokken worden omdat het niet in de mond past. Ook moeten we vaak de vacht kammen of soms gewoon helemaal scheren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Fokkers geweerd'

Hans Nolting, van de Nederlandse Raskattenvereniging, snapt de zorgen van de dierenartsen. "Bij ons in de vereniging hebben we de Perzische kat eigenlijk al geweerd", legt hij uit. "We nemen geen fokkers van dit ras meer aan." Dat komt de vereniging soms op boze mailtes te staan, vooral omdat er geen eenduidigheid is tussen de verschillende verenigingen.

Regels

De verschillen verhouden zich overigens niet alleen tot de verenigingen. De reden dat er nog steeds dit soort katten gefokt worden, is volgens veel mensen omdat er geen duidelijke regels zijn. "Anders dan bij honden zijn de normen er bij katten nog niet. Een hele platte snuit mag niet. Maar niemand weet wanneer een snuit lang genoeg is."

Hans Nolting herkent dit: "Ook wij hopen dat er, net als voor honden, voor katten richtlijnen komen."

'Babyface'

Nolting legt uit dat de eeuwenoude Perzische Kat door het doorfokken in de afgelopen jaren veel gezondheidsproblemen gekregen heeft. Daardoor is ook de populariteit flink afgenomen. Maar nog steeds worden er katten met een korte snuit gekocht. Waarom doen mensen dat? "Het geeft een soort babyface", legt Kelly Kessen uit. "Dat vinden mensen schattig en is goed voor het ‘zorgen voor’-gevoel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie