Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Het coronavirus lijkt een stuk besmettelijker dan gedacht

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Het coronavirus lijkt een stuk besmettelijker dan gedacht

Het coronavirus zou wel eens een stuk besmettelijker kunnen zijn dan tot nu toe gedacht. Het lijkt erop dat het al overgedragen kan worden voordat de symptomen zichtbaar zijn.

Hoe virussen zich kunnen verspreiden via Chinese markten

Tot nu toe ging men er van uit dat elk besmet persoon het virus overdraagt op 1,5 tot 3,5 andere mensen. Dat blijkt uit een Britse studie die gebruikmaakt van data tot en met 18 januari. Maar een andere studie, gebaseerd op data van tussen 10 en 21 januari, concludeert dat elke besmette persoon het virus kan overdragen op 3 tot 5 andere mensen.

De lagere schatting is gebaseerd op de aanname dat het virus pas kan worden overgedragen als de eerste symptomen zichtbaar worden. En precies die aanname lijkt niet langer te kloppen. Het virus zou dan dus al in een eerder stadium kunnen worden overgedragen - in de periode dat de besmette persoon vaak nog geen weet heeft van de besmetting.

Wat is het coronavirus?

De huidige uitbraak is het gevolg van een nieuwe variant van het coronavirus, bekend van de SARS-uitbraak in 2003 en MERS in 2012. Besmette mensen hebben vaak last van koorts en hoesten, en soms van problemen met de ademhaling. Die symptomen doen zich voor tussen de twee dagen en twee weken na besmetting.

Sneller dan SARS

Dat zou kunnen verklaren waarom het virus zich sneller verspreidt dan SARS, zegt een van de onderzoekers in het Britse wetenschapsblad New Scientist. Het nieuwe coronavirus had afgelopen maandag dertien landen bereikt, en heeft inmiddels meer dan 100 slachtoffers geëist. Vanmiddag stond het aantal besmettingen op ruim 4500.

Update 4 februari:

Een nieuw artikel in het vakblad Science trekt de mogelijkheid in twijfel dat het virus zich al kan verspreiden voor er sprake is van symptomen. Het bewijs voor deze vorm van verspreiding zou nog onvoldoende zijn.

De Europese Commissie gaat de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren, zo werd vandaag bekend. De drie mensen die tot nu toe in Nederland zijn getest op het coronavirus, bleken geen van allen drager van het virus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie